Studenten studeren niet harder voor bonus

“Een student die een bonus krijgt gaat daar niet harder van werken. Dat blijkt uit een experiment van de Universiteit van Amsterdam onder eerstejaars studenten, schrijft de Volkskrant.
De studenten waren in drie groepen ingedeeld. Ze konden geen bonus, een bonus van 227 euro of een bonus van 681 euro verdienen wanneer ze hun propedeuse in één jaar zouden halen. Bij het invullen van een vragenformulier achteraf, bleek dat alledrie de groepen gedurende het jaar de gemiddelde tijd per week aan hun studie besteedden.”

(bron)

Ik denk niet dat het wat uitmaakt voor de mensen die de plannen hierover aan het maken zijn. Overigens wordt niet verteld in het bericht of de slagingspercentages gelijk zijn. Is er iemand die dat in de Volkskrant kan opzoeken?

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Maarten Cannaerts
Maarten Cannaerts
19 jaren geleden

Interessante studie… En ik die dacht dat geld nog het enige was wat studenten aan het studeren kon brengen :-)
Zouden ze nog voor punten studeren? Nieuwe trend in Vlaanderen sinds dit jaar is de "flexibilisering", maar dan wel erg letterlijk gezien: de studenten vinden het helemaaaal geen drama om niet geslaagd te zijn. Ze zien het eerder als "waarom in vier jaar als het ook in vijf kan met minder moeite?"…
Flexibel studeren!
Leuke tijden.

Pierre
19 jaren geleden

:) Dan neem ik aan dat de regels voor buitenlandse studenten in België strenger worden om te voorkomen dat wij Hollanders jullie universiteiten overspoelen?

Ton Zijlstra
19 jaren geleden

In Twente hebben ze geexperimenteerd met extra geld/beurs voor goede techniekstudenten. Uiteindelijk waren de resultaten slechter: de studenten voelden zich opgejaagd uit angst hun financiering te verliezen, en schoten in de stress.

bvo
bvo
19 jaren geleden

Het enige wat in het artikel op slaagcijfers lijkt, is volgende zin: "Bonus of geen bonus, kleine bonus of grote bonus: zo’n 80 procent van de studenten haalt de propedeuse niet binnen de termijn van één jaar."

Mij interesseren ook veeleer die slaagcijfers, want als er -ondanks die 80 procent- een significant verschil (in slaagcijfers) is tussen de drie verschillende condities, krijg je een ander verhaal, niet?