Telefoon met digitale fotocamera?

Zoals je wellicht weet heeft Gerard een tijdje geleden een nieuw speeltje gekocht. Die telefoon en met name de manier waarop hij de gemaakte foto’s kan versturen heeft er voor gezorgd dat ik nieuwsgierig werd.
Het toestel kan de foto’s namelijk als ‘gewone’ mail versturen, dus zonder dingen als MMS of I-mode. En dat is mooi, want dan kun je gewoon inbellen bij een internetprovider en de afbeeldingen meesturen met een mailtje dat dus bij een gewoon e-mail adres terecht komt en niet bij een andere telefoon. Dat je daarmee ook je mail kunt checken als je de hele dag onderweg bent is overigens een mooie bonus, maar daar gaat het hier niet om.

Moblog

Een tijdje geleden schreef ik over de kosten van het mobloggen. Maar dat ging uit van het gebruik van MMS en dus van een ander telefoonabonnement dan dat ik nu heb. En mijn toestel vervang wilde ik nog wel, maar niet mijn abonnement.

PostMan

Versturen van de afbeeldingen naar een gewoon e-mail adres heeft als voordeel dat ik er voor kan zorgen dat ze automatisch hier op de site komen. Zoals je aan de twee test-posts hebt kunnen zien kan dat met en zonder afbeeldingen. Ik heb het standaard script wat bijgewerkt en nu kan ik meerder afbeeldingen per mailtje meesturen en worden, als de afbeeldingen boven een bepaald formaat zijn, netje thumbnails gemaakt die linken naar de volledige afbeelding. Het script haalt de mailtjes automatisch op een vastgestelde interval (elk uur zou voldoende moeten zijn, als staan de plaatjes er dan inderdaad niet meteen op), verwerkt ze en regelt de rest.

Dat wil ik ook!

Nu heb ik lang niet altijd een camera bij me als ik bij een bijeenkomst ben waar ik later iets over wil schrijven. En met zo’n camera is (lijkt) het dan toch nog veel gedoe omdat je kabels voor de verbinding met je laptop en verbinding met het netwerk moet hebben om ze online te krijgen.

Dus ging ik op zoek naar geschikte toestellen. Op de GSMTrack website vond ik een lijst met simlockvrije toestellen die zij zonder abonnement verkopen. Dat was mijn startpunt. N.B. zoals je weet/kunt verwachten, is dit illustratief bedoeld en heb ik geen verbintenis met de hier genoemde websites of er zelfs ook ooit maar eens iets gekocht!

Orange SPV e200

Dit is het toestel dat Gerard heeft, maar omdat het in combinatie met een abonnement komt, viel het meteen af. Het broertje zonder simlock bleek niet meer te koop te zijn.

Jammer, want de foto’s zagen er goed uit.

Sony-Ericsson T-630 Liquid Black

Eerste alternatief was een toestel van Sony-Ericsson, de T-630 die ongeveer 220 EURO moet kosten. De reacties op de fotokwaliteit waren wisselend, soms positief, soms zwaar negatief. Infosyncworld concludeerde: “A bit short on memory; low camera resolution” al kreeg hij daar wel 8 van de maximaal 10 punten. Beschikbare resoluties zijn: 288 x 352 en 120 x 160. De foto’s op the-gadgeteer die met het toestel gemaakt zijn, waren niet echt denderend. Tenminste, ik wil eigenlijk beter. Van alle bekeken toestellen wel veruit de goedkoopste.

Siemens CX-65

Net wat duurder (240 EURO) is de Siemens CX65. Deze kan niet alleen foto’s maken, maar ook video-opnames. De maximale resolutie van de foto’s bedraagt 640 x 480 pixels. De CCD-chip kan in totaal 0.3 miljoen pixels onderscheiden.

Ik heb geen voorbeelden van foto’s kunden vinden.

Nokia 6600

De Nokia kom je vaak tegen in tests. En in het algemeen komt hij daar goed uit. PCM noemde hem beste koop in het april 2004 nummer en ook Mobile-review is er over te spreken. Bij PortableGear vind je tussen de reacties van gebruikers wel een aantal kritische opmerkingen. Eentje ervan was leerzaam: de videofunctie kan maximaal 12 seconden opnemen, logisch, maar wel goed om je te realiseren. De Nokia is verkrijgbaar voor zo’n 350 EURO (overigens 200 EURO minder dan vermeld in PCM). Voor uitbreiding van het geheugen kan gezorgd worden met behulp van een mmc kaartje. 32MB is meegeleverd, een kaartje van 128MB kost ongeveer 30 EURO via Opus. Datakabel wordt niet meegeleverd en als je geen pc met bluetooth hebt, zul je dus ofwel infrarood moeten gebruiken of een kabel erbij kopen.

Fotokwaliteit lijkt in orde, al is het zeker niet zo goed als van de P-900. Even note voor mezelf: wel zo handig om een beschermhoesje te hebben.

Sony-Ericsson P-900

Aan de top van zowel het benodigde budget, maar ook de mogeljkheden staat op dit moment de Sony-Ericsson P-900. Hij lijkt veel op een echte PDA, met een drukgevoelig beeldscherm dat met een stylus bediend kan worden. Maar heeft ook een prijskaartje van zo’n 690 EURO in de losse verkoop. Best wel duur dus en eigenlijk voor privédoeleinden niet betaalbaar.

Sterk punt van de 900 is de beeldkwaliteit. Ik was deze review aan het lezen en had inderdaad niet gezien dat de foto’s die ik van de P-900 zag ook met een P-900 gemaakt waren. Absoluut dus de kwaliteit die ik nodig heb.

Ik neem overigens aan de de P-900 binnenkort goedkoper wordt omdat de P-910 inmiddels aangekondigd is. Deze heeft meer geheugen, een nieuwe camera én een ingebouwd toetsenbordje in de klep.

PCM

In het april nummer van Personal Computer Magazine staat een test van smartphones. Hier komt de P-900 als beste product uit de test en de Nokia 6600 als beste koop.

De PalmOne Treo 600, in dezelfde prijsklasse als de P-900 viel negatief op door zijn slechte beeldscherm, maar heeft wél een toetsenbordje in het toestel zitten; voor mailtjes wel erg handig, want ik ben geen ervaren SMS-er en de ervaring met de handschriftherkenning van mijn PALM waren niet alleen positief.

In hun test kwam ook de Qtek 2020 voor (de los verkrijgbare versie van de T-Mobile MDA II). Die is wat betreft prijs een echte IPaq, maar blijkt als telefoon wat licht bevonden te worden.

En nu?

Nou, ik ben er nog lang niet uit. Het aantal toestellen, opties en de erg verspreide informatie maakt het niet eenvoudig. Ik heb wel al begrepen dat eigenlijk wachten ook hier het beste is, maar ja daar koop je (inderdaad) niet voor.

Op MobilePlaza staat een lange lijst met toestellen die ik nog niet bekeken heb, zoals bijvoorbeeld de Nokia 3650, de MC60 of de V200. Bij infoSync World komen zowel de smartphones als de communicators overigens niet boven een cijfer 8 (van 10) uit. Nog even verder uitzoeken dus.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Gerard
16 jaren geleden

De cameraresolutie van de SPV e200 is 640×480 pixels, en dat lijkt heel wat, maar het is toch wel de minimale resolutie. Prima voor op het web, niet voor in het fotoalbum.

Er schijnt trouwens al een mobiel met 1,2 megapixels te zijn…

Een andere overweging waar je rekening mee moet houden is de mogelijkheid tot geheugenuitbreiding. Zeker bij smartphones kun je dat goed gebruiken voor de foto/video-camera, mp3 speler, games en applicaties.

Yorick
Yorick
16 jaren geleden

Er zijn al een aantal telefoons met zelfs 1,3 Megapixel.