Geboortes vooral midden in de week en in de zomer

“Nederlandse kinderen worden vooral in het midden van de week geboren, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op dinsdag, woensdag en donderdag vinden relatief veel geboortes plaats. In het weekend zakt dat aantal drastisch.”

(bron)

Ik had deze getallen wel graag opgesplitst willen zien in geplande ziekenhuisbevallingen (en met name keizersnedes) en thuisbevallingen. Die worden namelijk sowieso niet op feestdagen of in het weekend gepland. De spreiding van de geboortes over het jaar geeft aan dat in de maanden oktober t/m januari gemiddeld gezien veel meer kinderen op stapel gezet worden dan de andere maanden. Grote vraag is dan natuurlijk of dat te maken heeft met de wens/planning/inspanning van de aanstaande ouders of dat er ook verklaringen zijn die door de natuur bepaald worden (en nee, dan bedoel ik niets eens de lange tijd dat het donker is in de winter ;-) )

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Vicky
Vicky
17 jaren geleden

Hey leuk dat je dit tekstje hebt!
ik ben een studente 7de jaar kinderzorg en mijn eindwerk gaat over kinderen en de natuur. ik was op zoek naar bewijzen dat er meerkinderen geboren worde in lente en zomer, maar dit is geen gemakkelijke zoektocht. ik begon de moed zelfs al wa op te geven.
Weet u misschien waar ik info kan vinde???

groetjes vicky

Pierre
17 jaren geleden

Het meest voor de hand liggend lijkt me het http://www.cbs.nl/ :) Ik kon de gegevens per week niet vinden, wel info per maand. Raar is overige deze tabel de conclusies niet onderschrijft.