UPDATE: ISO codes blijven gratis beschikbaar

Een paar dagen geleden schreef ik over de plannen van het ISO om geld te gaan vragen voor het gebruik van o.a. hun taalcodes in commerciële applicaties. Dat vond ik, uiteraard, geen goed plan en heb daarom ook binnen onze Nederlandse NEN Normcommissie Leertechnologiën daar vragen over gesteld. Overigens was uit het bericht op de CETIS website al duidelijk gebleken dat niet alleen de NEN hier geen voorstander van was. Het ISO heeft nu een persbericht uit laten gaan waarin aangegeven wordt dat het niet langer van plan is geld te gaan vragen voor het gebruik van de codes. Wél is het zo dat een bedrijf dat wil claimen dat de binnen de applicatie gebruikte codes conform de ISO standaarden zijn, daarvoor eenmalige een bedrag betaald. Maar dat is logisch, immers dat laatste doe je alleen als je er denkt meer software door te verkopen.