Dit Samsung / Microsoft Smart Home is ongelofelijk dom!

Er zijn mensen die Samsung een vreselijk bedrijf vinden en de producten die ze maken (met name voor zover het over smartphones en tablets gaat) even vreselijk. Ik heb dat zelf niet zo uitgesproken. En, ik zal ook bekennen dat ik inderdaad afgelopen kerstperiode onze kerstboom aan het huisnetwerk aangesloten heb zodat we allemaal vanaf laptop, iPad, smartphone er voor konden zorgen dat de lichten aan of uit gingen zonder op de knieën onder de boom te hoeven kruipen. En het bericht erover begon met “omdat het kan”.

Het filmpje hierboven laat zien dat het níet altijd een goed idee is om iets te doen “omdat het kan”. Ik zou zeggen: kijk even naar het filmpje en het zou je al meteen duidelijk moeten worden. En dan heb ik het nog niet eens over het nog steeds wat belachelijk uitziende praten tegen Cortana. Begrijp me niet verkeerd, ik geloof zeker dat we ooit tegen onze computers/devices gaan praten, maar dan toch pas op het moment dat het kan op een manier die meer vergelijkbaar is met het praten tegen een normaal mens. Nu dus nog niet.

En ook het voorbeeld van “hoe lang loopt de wasmachine nog?” vind ik mooi/interessant. Het wordt ronduit ernstig als hij dan verder gaat met vragen als “hoe vol stopt iedereen de wasmachine?” en “welke apparaten gebruikt Billy?” en tot slot hoe vaak de koelkast open en dicht gaat inclusief het “verbruik” van de inhoud ervan “Billy ate 40% of the fridge in 2 hours!”.

Met het systeem dat ik nu in de lucht heb kan ik zien of onze (Samsung) TV aan staat. Dat kan ook zonder Windows, de TV heeft namelijk een IP-adres dat alleen actief is als hij aan staat. Ik kan, redelijk nauwkeurig, bijhouden wie er thuis is. Dit omdat we alle vier een smartphone hebben die we eigenlijk altijd wel meenemen als we weg gaan en die verbinding met het netwerk maakt. Dat laatste (thuis zijn) track ik op dit moment expliciet nog niet. Waarom? Omdat de kinderen dat helemaal geen leuk idee vonden. En ja, we hebben het er over gehad aan de keukentafel. Gewoon als onderdeel van de dingen die je bespreekt als gezin dat samen in hetzelfde huis woont. Net zoals je praat over het leeg eten van de koelkast of het op een boodschappenlijstje zetten van dingen die op zijn. Want, nee, niet alles wat je kunt meten en tracken zou je moeten meten en tracken.

Als dit Samsung-verhaal werkelijkheid wordt dan hebben we over 5-10 jaar niet alleen mediawijsheidlessen nodig als het gaat om het gebruik van internet, maar ook als het gaat over IoT of Home-automation. Ik mag toch hopen dat het zó ver niet gaat komen.

 

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
8 jaren geleden

Eens!