Mijn eerste ervaringen met het zelf 3D printen had ik een paar jaar geleden met de Up Mini versie 1, de voorloper van de Up Mini 2 die nu aangekondigd is. De verhalen daarover kun je hier vinden. Die printer kostte indertijd net iets onder de 1.000 euro, het exemplaar dat ik had was gratis en tijdelijk aan me beschikbaar gesteld door 3D-fabshop.nl, na bemiddeling van Fablab Zuid-Limburg.
Ik was dan ook erg geïnteresseerd toen ik hoorde dat er nu eindelijk een tweede versie van die printer aangekondigd is. Wat ik uit de specificaties op kan maken is dat er een aantal dingen gebleven is. Ten eerste natuurlijk het formaat. Het is een compacte printer. Het printbed is 12×12 cm en de maximale hoogte van een object is eveneens 12 cm. In theorie, want zoals je op A4 met een inkjetprinter eigenlijk maar heel zelden tot de randjes van het vel print, is dat hier ook zo als je een raft gebruikt.
Nieuw voor mij zijn de ondersteuning voor PLA (naast ABS), al zie ik dat de originele dat ook zou moeten kunnen, en de automatische instellen van de hoogte van het plateau waar je op print. De laagdikte kan voor fijne prints ingesteld worden op 150 micron waar dat eerst 200 micron was. Ik weet nog niet hoe veel langer de print dan duurt overigens. Ook de filter op de afzuiging van de volledig gesloten kast is nieuw en prettig in verband met het er uitfilteren van mogelijk aanwezige microdeeltjes en schadelijke gassen die vrijkomen tijdens het printen. Tot slot heeft de printer een wifi-verbinding gekregen.
De externe doos voor de cartridge met filament doet me wat minder. Het is gelukkig nog steeds mogelijk om standaard rollen te laden, maar mij lijkt snel wisselen eenvoudiger vanaf een gewone spoelhouder dan dat ik me meerdere van zulke houders zie kopen. Van de andere kant maakt de mogelijkheid om de spoel naast de printer te zetten, in plaats van dat hij aan de achterkant moet zitten, de minimale diepte van de kast wat fijner.
Ook de draagbeugel en de touchscreen control zijn mooi maar niet doorslaggevend wat mij betreft.
De prijs van versie 2 zou ongeveer gelijk moeten worden aan wat versie 1 nu, na bijna 3 jaar ook nog kost: zo’n 600 euro ($599).
Ik neem aan dat ook bij versie 2 het zo zal zijn dat je uitsluitend gebruik kunt maken van de eigen software. Dat heeft als voordeel dat je niet op zoek hoeft naar de verschillende tools, maar ook als nadeel dat je, áls je dat zou willen of als je bv een webinterface wilt gebruiken, dit niet mogelijk is.
De software voor versie 1 ziet er zo uit:
Al met al zou het dan een no nonsense 3D printer kunnen zijn voor mensen die vooral niet té veel willen hoeven te weten en toch met een grote kans op succes een 3D print willen kunnen maken.