aug 162012
 

PVOutput Wie mij via Twitter volgt had het al kunnen lezen, maar hier ook maar even: het is me gelukt om de Raspberry Pi zover te krijgen dat hij elke 5 minuten (alleen overdag, de applicatie houdt via de coördinaten bij wanneer de zon er niet is) de opbrengst van mijn zonnepanelen doorstuurt naar PVOutput. Dat is een gratis online dienst waarmee je die opbrengst live zichtbaar kunt maken. De data is voor iedereen zichtbaar, en als je deze pagina open laat staan wordt hij live elke 5 minuten bijgewerkt (behalve als de zon onder is uiteraard).

Er is ook een stukje JavaScript dat je in een webpagina kunt invoegen om de grafiek op een andere pagina weer te geven, maar die ziet er niet echt mooi uit helaas. Maar goed, het heeft dus even wat uitzoekwerk gekost, ik zal er ook zeker een uitgebreidere post over schrijven, maar dan moet ik even tijd hebben om de setup op basis van de andere Raspberry Pi nog een keer op te bouwen (het is even druk hier omdat de vakantie nou eenmaal weer voorbij is).
Maar ik wilde toch alvast even wat zeken terugmelden.

PVOutput
Allereerst natuurlijk: waar ging het ook al weer over?

Ik heb sinds 29 maart 2012 zonnepanelen op het dak liggen. Die heb ik aangeschaft naar aanleiding van de Zon Zoekt Dak aktie. Mooi, maar natuurlijk wil ik in detail kunnen zien wat die panelen nu eigenlijk aan energie opwekken.
Dus ging ik op zoek naar mogelijkheden daarvoor. SMA, de leverancier van de omvormer, biedt zelf 2 oplossingen aan: de Sunnybeam en de Sunny Webbox.
Nou was daar met beide oplossingen al meteen een klein probleem. De actie had keuze uit twee pakketten, daar was verder dus niets te kiezen, maar de omvormer die gekozen is voor de actie heeft niet de beschikking over bluetooth, en zowel de Sunny Beam als de Sunny Webbox gebruiken bluetooth om met de omvormer te praten en de data uit te lezen.
Nu is gelukkig ook voor dat probleem een oplossing: SMA verkoopt een Bluetooth Piggy Back, een klein kaartje dat in de omvormer geplaatst kan worden en dan alsnog de omvormer van bluetooth voorziet. Dat kaartje mag je overigens niet zelf inbouwen, dat moet je door een installateur laten doen.

Tweede probleem was dat de Sunnybeam wel in staat is om de live opbrengst etc. goed op het apparaat zelf te laten zien, maar dat die dan weer een USB-kabel nodig had om e.e.a. op je computer te krijgen. Wilde je live online de info kunnen bekijken, dan was je aangewezen op de Sunny Webbox. Maar die Sunny Webbox kost (schrik niet) om en nabij de €500,- terwijl ook de Sunnbeam nog ruim €200,- moet kosten. Het andere alternatief was om elke dag vanaf mijn computer de data op te vragen, maar dat moest dan ook echt letterlijk elke dag, want als de data niet minimaal één keer per 24 uur opgevraagd worden, dan raakt de Bluetooth Piggy Back de datum kwijt. Dan telt hij wel nog door, maar niet meer in detail voor de dagen.

Dat had ik er niet voor over. En ik was niet de enige die er zo over dacht. Een aantal mensen die een stuk slimmer zijn dan dat ik ben (ik gebruik alleen wat anderen ontwikkelen) hebben SMA-Bluetooth ontwikkeld. Een verzameling open source code die op Linux verbinding kan maken met een aantal verschillende omvormers en dan de data uitleest, in een MySQL-database opslaat (je hebt dus een lokale kopie) en op PVOutput zet. Helaas is de communicatie met de verschillende omvormers niet altijd hetzelfde en zoals de vorige keer al uitlegde, komt er nog wat trial en error uitzoekwerk aan te pas.

Goed, wat heeft het opgeleverd/gekost in totaal?

Allereerst de Bluetooth Piggy Back, die had ik sowieso nodig, ook als ik de SMA apparatuur zou aanschaffen. Ik heb in april 2012, €114,05 (incl. verzendkosten) betaald bij MetDeZon, maar daar kosten ze nu blijkbaar €154,70 excl. verzendkosten. Dat is dus een stuk duurder. De BespaarBazaar (dat bedrijf ken ik overigens verder niet) heeft hem wel nog voor €119,- dus zoek even goed rond naar de laagste prijs. Voor de vergelijking maakt het niet heel veel uit, in alle gevallen heb je die nodig als je een Sunny Boy 1600TL hebt zoals bij Zon Zoekt Dak wordt uitgeleverd.

De overige hardware:
1 x Raspberry Pi = €39,16 incl. BTW en verzendkosten via Allied Electronics & RS Components
1 x Behuizing van ModMyPi = €14,86 incl. BTW en verzendkosten. Ik heb hem gekocht in de voorverkoop en betaalde daarom geen verzendkosten, nu zou hij €10,59 + €10,15 aan BTW en verzendkosten moeten kosten, dus wellicht ga je dan liever voor een van de goedkopere opties via eBay (let op! Dat zijn verkopers die ik in ieder geval niet ken)
1 x Voeding met micro-USB aansluiting = €6,95 (op deze website zonder verzendkosten)
1 x Platinum SDHC 16GB (Class 10) SD-kaart = €11,50 via Opus BV, excl. €3,95 verzendkosten, al was dat een bestelling van in totaal 3 kaartjes, dus die kosten worden eigenlijk verdeeld, maar goed, laten we uitgaan van €15,45
1 x Bluetooth adapter = 5,97GBP (geen verzendkosten, ik was in de Tesco winkel) = €7,60

Dus alles bij elkaar: €84,02 aan hardware. Dat scheelt toch aanzienlijk ten opzichte van de €200,- of €500,- die ik anders kwijt zou zijn.

Maar…dan tel ik natuurlijk niet al die uren mee die ik kwijt ben geweest aan het tevergeefs aan de praat proberen te krijgen van de verbinding met de omvormer en later met PVOutput. Zoals gezegd, ik ga mijn best doen om e.e.a. zo te documenteren dat anderen “Zon Zoekt Dak” klanten die hier behoefte aan hebben, in ieder geval zonder veel problemen hetzelfde aan de praat zouden moeten kunnen krijgen (zonder dat ik daarbij uitgebreide helpdesk kan spelen want zoals gezegd, ik weet voornamelijk wat ik moet doen om het hier werkend te krijgen). Daarover dus meer in het volgende deel.

Zijn er eigenlijk Zon Zoekt Dak klanten die dit bericht lezen? Zo ja, laat dan eens wat van je horen in de reacties! Vinden jullie het ook belangrijk/interessant om gemakkelijk te kunnen zien wat de panelen opleveren?

Oh, en natuurlijk mis ik nu nog data. Eigenlijk zou ik ook de temperatuur, neerslag, wind etc. tijdens de dag willen vastleggen zodat ik kan zien hoe dat invloed heeft op de opbrengst. Zoiets als op deze website. Zulke weerstations blijken niet eens zo duur te zijn (ongeveer €100,-) en ook via Linux te benaderen te zijn. Maar het plaatsen ervan buiten vergt wel een aantal zaken (niet in de zon, niet op een extra winderige plek etc.) dus dat is toch een wat groter vervolgproject.

[update] Kijk ook zeker even op deze pagina met een totaaloverzicht van het vervolg.

Deel dit bericht:

  46 reacties aan “Zon Zoekt Dak via Raspberry Pi op PVOutput #1”

Reacties (43) Trackbacks (3)
 1. Ik zie met veel belangstelling uit naar jouw vervolg-project ! En het promotie-onderzoek wat daarna vast gaat volgen 😉 Bedankt voor het delen. Ik vind het een heel boeiend project waarvan ik mensen via @OpenNieuws en via de e-mail op de hoogte breng / houdt. Ik ben en ken geen ‘Zon Zoekt Dak’ klant, behalve jij dan. Post je links naar jouw artikelen in een forum / op fora ? Veel plezier en succes en nogmaals bedankt.

  • Dank je. 🙂
   Nee, ik plaats het hier, met verwijzingen op Google+ en Twitter. Ik ken geen plekken waar Zon Zoekt Dak klanten ervaringen uitwisselen. Dit project is natuurlijk ook wel een beetje specifiek.

   • Tijdens het zoeken naar informatie over Arduino kom ik net het volgende forum’draadje’ / -topic tegen bij WijHebbenZon.nl : Alles over Arduino meterkastlogging deel 2. Misschien heb je er iets aan en / of is het een plek om mensen op jouw project te attenderen ?! Ik heb er inhoudelijk niet naar gekeken. Dus sla ik mogelijk ‘de plank’ helemaal mis…?

   • Oei, dat ziet er allemaal wat ingewikkelder uit (het Ardruino deel dan, dat is wat meer voor mensen die een soldeerbout kunnen vasthouden). Het principe van meterkastlogging is een beetje anders als wat ik doe: ik lees de data van de omvormer uit, maar je kunt (in geval van meterkastlogging) ook met een klem om de stroomkabel (die van de omvormer naar de meterkast gaat) ook op die manier meten hoeveel terug geleverd word. Voordeel van meterkastlogging is dat als je toch daar aan het meten bent, je ook (“relatief gemakkelijk) op dezelfde manier je stroomverbruik (ook met klem op kabel) kunt meten en (wat geavanceerder) ook zaken als waterverbruik etc.

    Daar zijn (net als in mijn geval) kant en klaar apparaten voor, maar die zijn niet altijd even open/uitbreidbaar/goedkoop.

    Los daarvan, kwam ik via de site wel bij een ander interessante discussie en die lost voor dit moment (deels) ook al een beetje mijn vervolgvraag op: mensen die zelf zo’n weerstation hebben waarvan de informatie via de computer uitleesbaar is, kunnen die net als ik doe voor de zonnepanelen ook uploaden naar een site. Een van die sites is wunderground.com. En die site heeft weer een API die begrepen wordt door pvoutput.org.

    Er was helaas geen weerstation in Deurne dat data beschikbaar stelt, maar wel in Asten en dat is dicht genoeg bij (voor nu). Als je nu dus op de live-pagina kijkt, dan zie je ook het temperatuurverloop (in Asten) er bij afgebeeld.

    Dank je voor de tip/link! 🙂

   • Nog een aanvulling: ik zie dat pvoutput.org ook ondersteuning heeft voor flukso.net, dat betekent dus dat ik op die manier mijn verbruiksdata ook eenvoudig erbij zou kunnen krijgen.

    Maar….dat lijkt me iets minder tof om voor iedereen zichtbaar te loggen, want als we, zoals afgelopen vakantie, 2 weken allemaal weg zijn, dan staan alle elektrische apparaten uit (op diepvriezer en koelkast na), dan verbruiken we dus ook nagenoeg geen elektriciteit. Is dan natuurlijk wel een mooie uitnodiging voor lieden met minder leuke bedoelingen. 🙁

 2. Nóg een aanvulling: gratis iPhone webapp voor het op je iPhone kunnen bekijken van de opbrengst van je systeem. Hoef je dus geen geld te betalen voor een aparte app.

 3. Geweldig dat je dit aan de praat gekregen hebt! Ik heb een SMA SB4000TL-21 hangen en een Raspberry Pi klaarliggen dus ik zou eens willen proberen om dit bij mij aan de praat te krijgen 🙂

  • Ah, jij bent Fredman159 bij Tweakers? Zo ja, dan mooie installatie! Die 4.400 Wattpiek is een stuk meer dan de 1.920 Wattpiek van mij, maar ik had niet meer plek. En bij jou liggen ze zo te zien een stuk minder in het zicht.

   De beschrijving staat hier. Ik ben benieuwd of het bij jou nu ook probleemloos werkt. Heb je wel de invertercodes al?

 4. Hier een zzdakker met een identieke installatie. Ik las je zeer gewaardeerde bijdrage, en ben van zins dit ook zo te gaan doen. Die Raspberry Pi moet ik nog zien te krijgen. Het kan dus nog wel even duren. Vooral om het lage energieverbruik en de voortdurende automatische uitlezing vind ik het een prachtige oplossing.

  • Ja, het duurt helaas nog steeds best lang voordat je een Raspberry Pi in huis hebt. Ik neem aan dat dat steeds beter moet gaan lukken, maar het blijven nu eenmaal zeer gewilde moederbordjes.

 5. Foutje. 14 weken, en niet 14 dagen. Inmiddels gedaald tot 10 weken,

  • Waar zie je dat staan?
   Op http://pvoutput.org/help.html staat bij de “Add Batch Status Service” toch echt gewoon: “The date parameter must be not be older than 14 days from the current date.” (onder het kopje “Restrictions and Limitations”). En SMA-Bluetooth maakt gebruik van de “Add Batch Status Service” om de data te uploaden.

 6. Na de installatie van mijn zonnepanelen met SMA inverter heb ik nu een oplossing draaien waarbij via een oude Windows pc de data uitgelezen wordt via Sunny Explorer i.c.m. een script welke ik ook op het internet vond. Dit werkt op zich prima, echter lijkt mij de oplossing met de Raspberry veel eleganter en minder stroom kosten.

  Ik heb reeds e.e.a. geprobeerd met een Synology NAS waar ook een soort van Linux op draait, maar dat is toch nog wel lastig voor elkaar te krijgen heb ik onderstussen ontdekt.

  Kortom, heb ook zo’n Raspberry Pi besteld. Helaas wel 10 weken wachten ofzo. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar je verdere bevindingen.

  Mark

  • Hoi Mark,

   Ja, helaas is de levertijd nog wat lang bij de RPi. Voor het overige wordt pvoutput.org in mijn geval meestal netjes bijgewerkt, maar ook mij heeft de Bluetooth dongle af en toe kuren. Ik heb nu even een scriptje draaien dat de Bluetooth verbinding elk uur herstart (dus niet de hele RPi, maar alleen de dongle).

   Ik ben op het moment vooral even bezig met de combinatie RPi + Arduino, ik hoop nog zelf in ieder geval de temperatuurmeting toe te kunnen voegen van hier in achtertuin in plaats van via een weerstation op een paar kilometer afstand. Wordt dus nog vervolgd, en resultaten worden op deze pagina geplaatst.

 7. Hallo,
  ik heb de raspberry besteld als ook een ip/rs485 convertor https://www.conik.biz/webwinkel/:///Seriele-communicatie-servers/Budget-servers/Ethernet-1-port-serial-server/ , heb je enig idee of hiermee de aurora power-one is uit te lezen? In het door jouw geschreven document is voornamelijk de nadruk gelegd op bluetooth

 8. ik vindt het een heel handig en leuk en leerzaam en grappig ding ik wil hem hebben maar hoe duur is die?en waar koop je hem?

 9. Inmiddels heb ik de Aurora PVI3.6 aan de gang met een IP/RS485 convertor maar heb ik daarvoor wel op windows een virtual comm port moeten installeren.
  Via het programma Aurora Monitor de output gestuurd naar PvOutput.org
  Volgende stap wordt nu dus de Rasberry PI omdat je er ook een Aurora monitor voor Linux is. Iemand ervaring met een virtuele comm port onder linux die je naar ip kunt laten babbelen? Dat zal wel de grootste uitdaging worden.

 10. Beste Pierre,

  veel succes bij dit interessante project

 11. Ai, ik wilde ook zonnepanelen, dacht dat het simpel zou zijn, zie nu echter door de bomen het bos niet meer want ja, ik wil ook alles uitlezen. Denk dat ik maar een (of meer) adviseur(s) laat komen…

  • @Mandy
   Aanschaffen van zonnepanelen begint met eerst rondvragen en vrijblijvende offertes laten maken.
   Rondvragen vooral beginnen bij kennissen die het traject al hebben doorlopen, want hun leergeld is jouw eerste info, en zo kun je het eerste kaf van het koren scheiden m.b.t. potentiële lokale adviseurs/leveranciers. ‘Lokaal’ zou mijn voorkeur hebben, want dan is de afstand letterlijk en figuurlijk het kleinst.
   Die adviseurs/leveranciers vertellen je daarna wat zij denken dat op je dak past, en wat er aan je infrastructuur moet worden aangepast (meterkast, leidingen e.d.).

   Kost wat tijd, maar je leert veel en het loont voordat je een onderbouwde, kosten-effectieve beslissing neemt.
   En forums zoals dit zijn ook een goede plek om info te vergaren en vragen te stellen ……

 12. I am not sure if you are aware of this. I read a submit just
  like Zon Zoekt Dak via Raspberry Pi op PVOutput #1 the other day on .
  .. oh I can’t remember the resource site just now nevertheless it was also about ICT too. I will get back to you if it comes to me.

 13. hallo zonaanbidders,

  Ik heb sinds 30 mrt 2013 zonnepanelen op mijn dak liggen. De omvormer is een SMA 3000 TL met bluetooth.Ik wil ook graag de opbrengsten e.d. kunnen uitlezen op mijn Imac (Apple). Hoe moet ik dit aanpakken en kan ik ook gebruik maken van PVOutput.org. Er doen verschillende verhalen de ronde maar echt duidelijk is het me niet.
  Indien niet mogelijk op de Mac dan misschien via een App op de Ipad. Wie heeft een oplossing?
  Alvast bedankt.

 14. Hallo Pierre
  Enkele mensen op de energiecommunity van de VEH (123zonneenergie) – http://energiecommunity.eigenhuis.nl/profiles/blogs/raspberry-pi?xg_source=activity – hebben mede met behulp van jouw handleiding de RPI PVlogging naar PVoutput draaiende gekregen. (Eerst met smatool later met smaspot).
  Met het oog op de stabilitiet is de watchdog toegepast voor het rebooten, maar bleken de SD-kaarten binnen een week vol te slippen (door grote log-files?).
  Heb jij dat probleem ook gehad, en eventueel opgelost ?
  Kan de watchdog ook zonder mailnotificatie draaien, of is er een afhankelijkheid van muttmail?
  Dank voor je inzicht.

  • Hoi Mike,

   Ik kreeg afgelopen week via de mail een vergelijkbare vraag. Inderdaad maakt ook mijn Raspberry Pi logbestanden aan en sommige groeien aardig, maar ik heb nog geen tijd gehad om uit te zoeken of het zaken zijn die voorkomen kunnen worden (dus of er fouten gelogd worden die ik kan oplossen).
   Mede ook omdat het vooralsnog geen problemen geeft.

   Op Raspberry Pi fora kom ik als advies tegen om logrotate te gebruiken. Dan kun je zorgen dat de logs niet te groot worden.

   Watchdog kan overigens prima zonder mail werken, maar ik wil zelf graag een seintje hebben als de Raspberry Pi zichzelf opnieuw opstart. Dat doet hij gelukkig niet vaak.

 15. Super dit, bedankt voor de moeite die je genomen hebt om dit te schrijven.

  Maakt het uit welk type raspberry ik koop ? Type a of b?

  • Hoi Rene,

   Graag gedaan. Ja, het maakt wel verschil uit. Type A heeft géén vaste netwerkaansluiting en Type B heeft wel een vaste netwerkaansluiting. Als je Wifi gaat gebruiken (zit niet in mijn beschrijving) dan maakt het niet uit, maar anders moet je Type B hebben. Voor die paar euro extra is dat ook niet echt een probleem lijkt me. De NL-prijzen schelen zo’n 8 euro tussen beide modellen.

   • Dank voor de (erg) snelle reactie! Heb Type A besteld, gezien het toch dmv WiFi zal moeten. Nu nog een geschikte BT adapter vinden. De adapters uit de lijst zijn nogal gedateerd, maar ik zal even goed zoeken :))

 16. Heb deze USB adapters besteld, ik laat nog weten of ik ze werkend krijg:

  – Chipset: RTL8188CUS 802.11n WLAN Adapter (€ 14,00)
  – Asus USB-BT211 Mini Bluetooth Dongle, Zwart (90-IG0Y002W00-0PD0) (€ 13,90)

 17. Hoi Pierre!

  Ik ben al een tijd bezig met het installeren van de smatool op de Pi, maar krijg het maar niet voor elkaar. Ik heb verschillende repositories van Google code geprobeerd maar blijf last hebben van de date error. Ongeveer 1 op de 50 heeft de date error.

  De bluetooth connectie werkt, als ik ./smatool uitvoer krijg ik onderstaande results:
  31/7/2013 18:30:00 total=679.062 Kwh current=108 Watts togo=1 i=107 crc=0
  31/7/2013 18:35:00 total=679.073 Kwh current=132 Watts togo=1 i=119 crc=0
  31/7/2013 18:40:00 total=679.087 Kwh current=168 Watts togo=1 i=131 crc=0
  31/7/2013 18:45:00 total=679.101 Kwh current=168 Watts togo=1 i=143 crc=0
  31/7/2013 18:50:00 total=679.108 Kwh current=84 Watts togo=1 i=155 crc=0
  31/7/2013 18:55:00 total=679.115 Kwh current=84 Watts togo=1 i=167 crc=0
  31/7/2013 19:00:00 total=679.119 Kwh current=48 Watts togo=1 i=179 crc=0
  31/7/2013 19:05:00 total=679.123 Kwh current=48 Watts togo=1 i=191 crc=0
  31/7/2013 19:10:00 total=679.129 Kwh current=72 Watts togo=1 i=203 crc=0
  31/7/2013 19:15:00 total=679.137 Kwh current=96 Watts togo=0 i=11 crc=0
  31/7/2013 19:20:00 total=679.143 Kwh current=72 Watts togo=0 i=23 crc=0
  31/7/2013 19:25:00 total=679.151 Kwh current=96 Watts togo=0 i=35 crc=0
  31/7/2013 19:30:00 total=679.154 Kwh current=36 Watts togo=0 i=47 crc=0
  31/7/2013 19:35:00 total=679.157 Kwh current=36 Watts togo=0 i=59 crc=0
  31/7/2013 19:40:00 total=679.158 Kwh current=12 Watts togo=0 i=71 crc=0
  31/7/2013 19:45:00 total=679.158 Kwh current=0 Watts togo=0 i=83 crc=0
  31/7/2013 19:50:00 total=679.159 Kwh current=12 Watts togo=0 i=95 crc=0
  31/7/2013 19:55:00 total=679.159 Kwh current=0 Watts togo=0 i=107 crc=0
  31/7/2013 20:00:00 total=679.159 Kwh current=0 Watts togo=0 i=119 crc=0
  31/7/2013 20:05:00 total=679.159 Kwh current=0 Watts togo=0 i=131 crc=0
  31/7/2013 20:10:00 total=679.159 Kwh current=0 Watts togo=0 i=143 crc=0
  31/7/2013 20:15:00 total=679.160 Kwh current=12 Watts togo=0 i=155 crc=0
  31/7/2013 20:20:00 total=679.160 Kwh current=0 Watts togo=0 i=167 crc=0
  31/7/2013 20:20:00 total=679.160 Kwh current=0 Watts togo=0 i=179 crc=0Date Error! prev=1375294800 current=1375

  Dit lijkt dus prima, op de date error na. Er wordt dus niks naar pvoutput geschreven. Ik heb ook geprobeerd het stuk wat de date error creëert te outcommenten, dit heeft ook niet het juiste effect. Heb je nog ideeen / advies? Kun je iets met andere logs die ik moet posten?

  Het betreft net als bij jou de 1600TL.

 18. Een beetje verderop in installatiehanleiding komt je een hoofdstuk tegen over de ‘watchdog’. Die monitoort of je RPI wel normaal reageert en zo niet, start hij de boel opnieuw op.
  Het hele eerste stuk over de inrichting van de mail notificatie kun je rustig weglaten (tenzij je echt iedere keer bij een reboot een mailtje daarvan wilt ontvangen) en alleen de watchdog daemon instellen en activeren.
  Suc6 !

 19. Hallo,
  Ik lees dit verhaal omdat ik op zoek ben naar een energiezuinige oplossing.
  Op dit moment heb ik 11 panelen op het dak liggen en ik monitor dit via SB2100TL, Blutooth, Sunnyexplorer, Jsunnyreports FTP Website.

  Onlangs heb ik een ALIX computer gekocht voor het uploaden van de gegevens van mijn weerstation naar de website.
  Ik vraag me af of dezelfde of een Raspberry de gegevens van de zonnepanelen kan uploaden zoals ik dat nu doe met mijn laptop.
  Kijk maar eens op mijn website, het tabblad zonnepanelen van Jsunnyreports en dat zou ik graag nog via een klein computertje, (of misschien ook via de ALIX) geregeld hebben.
  Ik heb een nadeel, ik heb geen studie in deze richting gedaan, ik ben vrachtwagenchauffeur,

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.