SmartAR: Augmented Reality zonder markers

Het was natuurlijk slechts een kwestie van tijd. We hadden al Augmented Reality waarbij je een marker moest maken die door de camera herkend kon worden als de plek om een 3D object weer te geven. Maar waarom een aparte marker gebruiken als je ook “gewoon” een complete afbeelding kunt herkennen. Dat is slechts een kwestie van krachtigere herkenningstechnieken gebruiken. En dat is wat Sony gedaan heeft bij hun SmartAR technologie.

Het gebruikt het hele vel papier als marker. Dat heeft als voordeel dat je niet langer aparte markers op dat papier hoeft te drukken. Het werkt razendsnel, dus ook bij snelle bewegingen van het vel blijft het object zichtbaar. Het 3D object kan gebruik maken van de ruimte om zich heen, het loopt in het filmpje bijvoorbeeld van het papier af en er worden objecten getoond die niet alleen boven het papier getoond worden, maar ook er buiten/naast.
Het mooiste voorbeeld komt, vind ik, op het einde van het filmpje. Daar wordt de camera op een object gemikt dat aan de muur hangt. Het lijkt een poster, maar het is een tijdschrift. Op het scherm van de smartphone staat “klikt hier” en als de gebruiker dat doet wordt op de smartphone inderdaad dat tijdschrift getoond waar je dan ook doorheen kunt bladeren. Kun je voortaan het inkijkexemplaar gewoon in de vitrine bij de Kijkshop laten zitten.

Zie ook het persbericht van Sony. Er staat hier ook een filmpje online waarvan ik aan neem dat het van de daadwerkelijke demo is die in Tokyo plaats heeft gevonden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Ronald Meijers
12 jaren geleden

http://www.beyondreality.nl & http://www.in2ar.com
Dat kunnen wij al een tijdje 😛
Niks nieuws dus!