Hoe word je enthousiast over werken in de ICT?

“Er is nog geen werkend concept waarmee scholieren en studenten enthousiast gemaakt kunnen worden voor een ict-carrière. Dat zegt HP-woordvoerder Herbert Wormgoor. Daarom wil het bedrijf meewerken aan een nieuw lespakket.”

(bron)

Ik moet bekennen dat dit zo’n gebied is waar ik nog niet heel erg lang over nagedacht heb: hoe maak je jongeren die dat nog niet zijn enthousiast over het werken in de ICT sector?

Ik heb zelf nooit ICT lessen op school gehad. Het enige contact met ICT dat ik had was de Tulip PC die we thuis hadden vanaf mijn 15e. Mijn studie heb ik gekozen op basis van een foldertje van de Universiteit.
Eigenlijk vind ik het daarom juist zo verbazingwekkend dat de jongeren die nu vanaf hun geboorte in aanraking komen met ICT, zoveel meer uitleg nodig hebben om het nut van het vak en het beroep in te schatten.

Nee, ik zal niet zo ver gaan om te zeggen dat het een roeping is. Niet alleen klinkt dat heel eng, maar het impliceert ook dat het iets zou zijn dat je niet kunt leren (te waarderen). Maar is een beeld van een beroep iets wat je in de school of juist buiten de school vormt? Wie van jullie is werkzaam in een beroep waarvan je zegt “ja, dit en dit gebeurde op mijn school waardoor ik voor mijn huidig beroep gekozen heb”?

Blijft overigens overeind dat het helemaal niet slecht is als bedrijven zoals HP via gastcolleges etc. betrokken blijven bij het onderwijs. Natuurlijk, er zijn wat regeltjes die je in de gaten moet houden met betrekking tot belangenverstrengeling en zo, maar ik denk dat beide partijen er zeker niet slechter van worden.

En wellicht is het dan ook gewoon een kwestie van baat het niet, dan schaadt het vast ook niet.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Marc
15 jaren geleden

Gelukkig is Juf Ingrid op vakantie.

Pierre
15 jaren geleden

Ha, zie je nou wel, nou heb ik wel een goed voorbeeld voor bij dit andere bericht.