aug 182007
 
NowPublic - Klik voor grotere versie

Op bright.nl verscheen gisteren een bericht getiteld Omroep Brabant kopieert braboblogs. In het bericht ging het over Brabant Blogt en met name ook over de vraag of dat herpubliceren wel mocht. Nou vind ik Brabant Blogt een leuk initiatief en heb ik er geen probleem mee dat mijn feed daar gebruikt werd, maar omdat de eerste reactie op het bericht van Tim Zunneberg van Omroep Brabant een helemaal verkeerde veronderstelling stond van wat je allemaal met een RSS-feed mag heb ik er toch op gereageerd. Het is jammer dat dit soort ‘discussies’ vaak uitmonden in ‘dan moet je maar geen RSS-feed publiceren’ argumentaties. En als je wel formeel reageert lijkt het al snel dat je iets een slecht initiatief vind.
Maar nou wil het toeval dat ik gisteren ook voor het eerst in aanraking kwam met NewPublic.com. De site is niet nieuw en er is al heel wat over geschreven. Het is een nieuwssite die uitgaat van ‘burgerjournalisten’. Bijdragen worden geleverd door ruim 120.000 verslaggevers uit meer dan 140 landen (bron).
Een van die verslaggevers wilde een foto die ik op Flickr geplaatst heb gebruiken bij zijn artikel op NowPublic.

En dat ging via een aantal stappen. Mail
Ik kreeg een mail via mijn Flickr-account dat iemand een foto wilde gebruiken voor bij een artikel. In het bericht stond een link die me naar een pagina van NowPublic bracht waar ik toestemming kon geven of weigeren en contactinformatie.
NowPublic - Klik voor grotere versie
Toestemming geven
Door op de link te klikken kwam ik bij een pagina waar ik kon aangeven of ik toestemming gaf of niet. Als ik er helemaal niet van gediend was kon ik aangeven niet meer gestoord te willen worden met dit soort vragen.
NowPublic - Klik voor grotere versie Ik kon zien bij welk artikel hij de foto wilde gebruiken én ik kon er voor kiezen om een trackback te ontvangen bij mijn foto.

Trackback
De trackback-optie vond ik een leuk detail. Omdat ik die aangevinkt had wordt bij de foto een reactie geplaatst die een link naar het bericht bij NowPublic bevat. Net als bij een trackback bij een weblogbericht dus.
Trackback - Klik voor grotere versie
Bronvermelding
Bij elk artikel op NowPublic.com wordt aangegeven wie daar een bijdrage aan geleverd heeft. Omdat de auteur een foto van mij gebruikt heeft, sta ik daar ook vermeld.
NowPublic - Klik voor grotere versie
Verder hergebruik
Ook heel netjes is dat aan verder hergebruik gedacht is. Als iemand het bericht leest en dan door klikt naar de foto, is er informatie beschikbaar over de herkomst van de foto, de licentie van de foto en een mogelijkheid om met mij contact op te nemen als je iets met de foto wilt dat niet binnen de licentie valt.
NowPublic - Klik voor grotere versie
Samenvattend
Nogmaals, ik vind Brabant Blogt prima, heb er helemaal geen problemen mee. Ik leg anderen geen strengere eisen op wat dit betreft dan dat ik zelf kan volhouden.
NowPublic neemt een heleboel stappen extra, een aantal die formeel niet eens zouden hoeven, om het proces van hergebruik zo formeel correct mogelijk te doen. Op een heel prettige manier en, vanwege de opbouw van het ondersteunend systeem, zonder dat een van de betrokken partijen daar veel werk voor hoeft te doen.
Indrukwekkend en wat mij betreft een absoluut voorbeeld voor vele andere sites en softwarebouwers.

[update 20-08-2007] Zie voor een aanvulling op dit verhaal ook dit bericht!

Deel dit bericht:

  4 reacties aan “Hergebruik en Copyright – theorie v.s. praktijk”

Reacties (4)
  1. Interessant!

  2. Wacht eens even… Ik sta ook op die foto. Hoe zit het nu met mijn rechten?

  3. Als je smoelwerk op internet er niet uitziet zoals je dat zou willen dan is er nog dit… Soort van hergebruik…

    Ieder zijn eigen glossy?

    http://www.vue-royale.nl/index.php/si

    http://www.vue-royale.nl/index.php/si

  4. @Willem: zie naar aanleiding van jouw vraag, dit bericht en dit bericht bij Arnoud Engelfriet.

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.