CWIS-NL – Audioregistraties

De opnames van de sessies van Willem, Gerrit en Iwan waren goed genoeg om online te zetten. Gelukkig deze keer dus geen echte problemen met de techniek. Ik zie dat ik de opname iets zachter had mogen doen. Ik zag in Audition dat het opnameniveau regelmatig tot 100% oploopt. Maar gelukkig is het niet storend en nu heeft het als voordeel dat je in het algemeen de vragen van of de interactie met de zaal ook redelijk kunt volgen.

De audiobestanden staan steeds bij de berichten over de presentatie:
* presentatie Willem Karssenberg
* presentatie Gerrit Holl
* presentatie Iwan Wopereis

Mocht je trouwens een feedreader gebruiken die enclosures aan kan, dan zul je merken dat de audiobestanden bij de berichten ook als enclosures automatisch gedownload worden.
Waarschijnlijk is het bij het beluisteren prettig om het bijbehorend presentatiebestand te zien. Willem heeft geen powerpoint gebruik, de andere twee komen naar verwachting zo snel mogelijk via de CWIS-website beschikbaar.
Rest mij nog de sprekers hartelijk te bedanken voor het laten opnemen van hun sessie.

0 0 stem
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Hans Mestrum
14 jaren geleden

Hoi Pierre, hoe heb je deze presentaties opgenomen? Met je Olympus?

Pierre
14 jaren geleden

Ja, ze zijn gemaakt met de Olympus WS-310M + ME 51S. Met de bijgeleverde klem was de microfoon gemakkelijk aan het colbert/bostzakje van het hemd van de spreker te bevestigen. Omdat de Olympus zelf zo klein is vond die gemakkelijk een plekje in ofwel het borstzakje zelf, het colbert of de broekzak van de spreker.

Bij thuiskomst heb ik het onderste deel van de Olympus losgeklikt zodat ik hem direct op de USB-poort van de laptop kon prikken. Eerst een kopie van de bestanden (WMA-formaat) gemaakt ;-)
Daarna de bestanden een-voor-een in Audition geopend (die leest WMA-bestanden), het begin (ik zette de Olympus op opnemen voordat ik hem bij de spreker bevestigde) en het einde wegknippen. Er was geen andere nabewerking nodig. Exporteren naar MP3 (mono, hoewel de opname stereo is, was dat natuurlijk hier niet nodig), tags toevoegen, uploaden en linken vanuit het bericht.

Vergeleken met mijn vorige poging om dit te doen absoluut een wereld van verschil. En hoewel het natuurlijk altijd nóg wat beter kan ben ik heel tevreden met het resultaat én het gemak waarmee dat resultaat te bereiken was.

Hans Mestrum
Hans Mestrum
14 jaren geleden

Erg mooi resultaat met zo’n apparaatje! Heb jij al eens geprobeerd om vanuit de zaal iets op te nemen? Dan zou je dus zo seminars e.d. kunnen opnemen en distribueren.

Pierre
14 jaren geleden

Nee, niet met de Olympus, wel met mijn imagetank/stofzuiger.
Daar kleven echter een aantal problemen aan:
De plek van de microfoon is heel belangrijk. Op de spreker heb je een constant volume ook als de spreker rondloopt, én zijn/haar stemgeluid wordt het sterkst opgenomen. Vanuit de zaal opgenomen hoor je bijvoorbeeld gefluister van andere aanwezigen, hoesten etc. harder dan de spreker en dat is bij terugluisteren tamelijk storend.
Natuurlijk zou ik de microfoon dan bij een eventueel op bereikbare hoogte beschikbare speaker kunnen leggen. Maar dan heb je nog het probleem dat ik vind dat ik niet zomaar een opname van een spreker online kan zetten zonder zijn/haar toestemming. Los van of dat netjes is, mág het voor zover ik weet niet eens zomaar.
En als ik het een spreker tóch al vraag, dan is het snel even vastmaken van de microfoon nauwelijks een extra moeite.

Overigens, de kwaliteit van de microfoon is hier doorslaggevender dan de omvang van het apparaat. Ik denk dat je met een goedkopere MP3-speler met microfooningang vergelijkbare resultaten kunt halen.