Lunchcollege afdeling Onderwijs

 Gepubliceerd door om 06:55  Media
nov 172006
 

Wat later dan gepland, een bericht over het lunchcollege dat ik gisteren voor de afdeling Onderwijs. Daarbij heb ik een update gegeven van de stand van zaken naar aanleiding van de presentatie die ik vorig jaar gegeven heb voor het ICTO Team. Die presentatie kun je nog steeds online bekijken en beluisteren. Het lunchcollege werd op video opgenomen en live uitgezonden. Zie ook dit bericht daarvoor.
Tijdens het lunchcollege waren een aantal van de collega’s die aanwezig waren ingelogd in het backchannel samen met in totaal zo’n vier deelnemers op afstand. Ik had niet veel tijd gehad om de presentatie voor te bereiden en had daardoor veel te weinig tijd (of te veel om te vertellen).
Het probleem was ook gewoon dat ik er enerzijds niet vanuit kon gaan dat de aanwezigen de presentatie van de vorige keer hadden bekeken en wisten wat de verschillende onderwerpen inhielden, maar ook de voorbeelden van gebruik van afgelopen jaar zou laten zien (dat was aangekondigd). Dat was gewoon veel.

Inblikken
Het presentatiebestand dat ik gebruik heb kun je bekijken via Slideshare:

en is ook te downloaden:
office Presentatiebestand Alle links zijn ook te vinden op deze de Wiki-pagina met alle links. (correctie Naar aanleiding van de reactie van Hans Mestrum hieronder heb ik de opmerking die hier stond over het niet klikbaar zijn van de links in Slidehare verwijderd)

De video die live gestreamed werd, is online te bekijken:

[update] De video is ook als streaming WMV-bestand te bekijken.
De beeldkwaliteit is niet optimaal omdat het de versie is die direct door Media Encoder opgeslagen is, en we hadden er daar voor gekozen om een niet te hoge bitverwerkingssnelheid en resolutie te nemen om geen risico te lopen dat de laptop het tijdens het uitzenden niet zou kunnen bijhouden.
Helaas stond de DV-camera ingesteld op Standard Play en dus pasten er maar 60 minuten video op de band en missen daar de laatste 10 minuten van mijn verhaal. Geen hoge resolutieversie dus. En dat is jammer, want nu is het beeld niet goed te volgen.

Wat ging er goed en minder goed?
Doel van het lunchcollege was om collega’s bij te praten en om de mensen die weet van en aan de slag gaat met de faciliteiten die we als afdeling in huis hebben te vergroten.
Daarnaast wilde ik laten zien dat je eenvoudig er voor kunt zorgen dat meer mensen kunnen deelnemen en als ze dat niet kunnen achteraf alsnog op een andere manier een indruk kunnen krijgen van zo’n presentatie.
Dat is denk ik gelukt, ondanks dat Murphy, die tijdens het lunchcollege weg leek te blijven, achteraf toch redelijk heeft toegeslagen.

Maar, ik zie dat als een “lijstje van dingen die we de volgende keer anders doen”. Dus met een positieve insteek.

Michel Duijvestijn was op afstand aanwezig en plaatste gisteren al een bericht over zijn ervaringen. Ik ben niet verplicht beleefd als ik zeg dat dat heel waardevolle feedback is.
Ik zal de punten die hij bespreekt ook kort even langslopen:
* Live of ingeblikt?
Dit was een goede om te lezen, het chatvenster en het feit dat het live was voegde wat toe. Ik moet bekennen dat als ik de video achteraf bekijk ik ook denk dat ik daar geen uur naar zou gaan zitten kijken.

* Vertraging
Voor zover ik kan achterhalen stuurden wij het videosignaal zonder vertraging richting SURFnet. Upgraden van de hardware aan onze kant maakt de vertraging dan niet kleiner. Die vertraging was er bijvoorbeeld ook bij de live uitzendingen van SURFnet zelf.

* Beamerscherm in beeld
We hebben er over gedacht om het beeld dat vanaf de laptop kwam via een aparte kabel ook naar de laptop met media-encoder te voeren. Arjan van Ginneken (die me hielp door het chatkanaal én de encoder in de gaten te houden) zou dan waar gewenst kunnen omschakelen tussen de twee invoerkanalen.

We vonden het risico daarvan te groot (extra apparaten en bekabeling nodig), wisten niet of we het allemaal opgesteld zouden kunnen krijgen (nu stond de laptop redelijk dicht bij de camera, dan moesten we ook een kabel van voor in de zaal naar achteren etc) en Arjan zou dan én het chatkanaal en de knoppen op de encoder moeten bedienen (er stonden twee laptops naast elkaar daarvoor).
Dat hebben we dus niet gedaan.
Maar het was een terechte opmerking en iets waar ik toch nog mee aan het experimenteren wil voor een volgende keer.

* Verlichting
Helemaal gelijk. Hadden we kunnen zien als we vooraf in de ruimte hadden kunnen testen.

Conclusie
Er zullen waarschijnlijk heel wat professionals hoofdschuddend zitten te lezen. Waarom zo’n houtje-touwtje oplossing gebruiken waarvan zij al lang gemerkt hebben dat dat problemen op kan leveren?
Nou simpel. Als je geen vaste, geïntegreerde oplossing hebt dan is het voor zo’n lunchcolleges niet betaalbaar om een AV-dienst met professionele apparatuur in te huren om een opname te laten maken. En er ontstaat een kip-ei situatie als je niet kunt aantonen dat het opnemen meerwaarde heeft. Want dat kan alleen door het te doen.
En ondanks alle punten hierboven denk ik dat daar gisteren een duidelijke bijdrage aan geleverd heeft. En ga ik er in ieder geval voor om dit bij een volgende sessie weer voor elkaar te krijgen.

0 0 stem
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
duimdog
duimdog
13 jaren geleden

mbt vertraging: het lijkt me sterk dat jullie het signaal helemaal zonder vertraging naar SURF sturen, uiteindelijk moet de mediaencoder ook rekenen, maar het zou heel goed kunnen dat deze vertraging in het niet valt bij die van SURFnet.
Interessant!

Hans Mestrum
13 jaren geleden

Interessante verhaal Pierre en mooi om je dat zo allemaal eens te zien doen. Geeft een goed beeld wat je allemaal nodig hebt en hoe het dan werkt. Ik vind de video heel behoorlijk qua kwaliteit.
De links in slideshare zijn wel aanklikbaar. Tenminste bij mij. Of bedoel je nog iets anders.
Trouwens ik zie nu dat de presentatie van slideshare op deze pagina helemaal rechts tegen de kantlijn staat net boven dit reactievenster…..

Pierre
13 jaren geleden

Oh, ja, dat klopt, alleen op de eerste slide zijn ze niet klikbaar, maar dat zijn waarschijnlijk gewoon ook in Powerpoint geen hyperlink. Cool, handig. Ik heb de tekst hierboven aangepast.

Wat betreft de plek van de Slideshare presentatie: welke browser gebruik je?
Ik kan dat zowel in IE 6 als in FF 2 niet reproduceren. Bij mij staat hij links in het bericht precies onder de zin die eindigt met "via Slideshare:"

Hans Mestrum
13 jaren geleden

Ah ik zie het al Pierre wat er gebeurt. Zo gauw ik coComment aanklik om deze reactie te tracken schiet de slideshare presentatie naar beneden…..

Pierre
13 jaren geleden

Is daar een oplossing voor? (extra div of zo?)