Het is zoiets dat bij uitstek kan gebeuren op een ietwat regenachtige vrije maandag: er komt een tweet met een vraag voorbij (zie hierboven de tweet van Ralp Crützen) en 2 minuten laten ben ìk volop op zoek naar oplossingen. Zijn vraag: hij heeft 645 CD’s gekregen van een familielid, zónder hoesjes en boekjes en wil er een jukebox van maken, hoe begin je aan zoiets?
Ik had de vraag niet helemaal goed begrepen, dacht meteen aan het rippen van de CD’s en (dus) aan een Raspberry Pi. Mijn eerste reactie was dan ook om een combinatie van een Raspberry Pi met daar aan verbonden een CD-ROM speler + het gratis commandline tooltje Ripit. Daarna kun je op de Raspberry Pi een Jukebox voor de MP3 “bouwen” met Fruitbox.
Zie: https://t.co/J3usFdJwTZ
Gebruikt een @Raspberry_Pi (of course), @ripit_cli (een commandline CD ripper die de metadata etc. automatisch online voor je ophaalt) en een via USB aangesloten CD-rom speler.
Daarna kun je Fruitbox gebruiken: https://t.co/oo1ISLEZpP— Pierre Gorissen (@PeterMcAllister) June 10, 2019
Dat was niet helemaal wat Ralph in gedachten had, hij wilde de CD’s liever als CD blijven gebruiken. Oei, dat was wat moeilijker. De eerste optie die ik tegenkwam betrof een echte Jukebox met CD’s:
Oei, dat lijkt me ook. Ik heb er geen verstand van, maar voor 100 CD's kun je er hier eentje kopen in nieuwstaat:https://t.co/veY2SMqtrR (voorzichtig op de link klikken, de prijs is is meer dan een Raspberry Pi)
— Pierre Gorissen (@PeterMcAllister) June 10, 2019
Maar met bijna 7.000 euro voor een apparaat waar je 100 CD’s in kwijt kunt, is dat weliswaar een mooie oplossing, maar erg duur en maar voor minder dan een kwart van de CD’s.
Iets meer passen er in oplossing van Sony:
Voor iets minder dan de Jukebox (maar ziet er ook minder mooi uit) kun je een tweedehands Sony kopen:https://t.co/a3YqY6Uh1M
Passen ze niet allemaal in, maar 400 CD's is ook niet slecht.
— Pierre Gorissen (@PeterMcAllister) June 10, 2019
Toch ook nog ruimt 1.200 euro (inclusief verzendkosten) en een stuk minder mooi dan de Jukebox. Net toen ik dacht “dit gaat hem niet meer worden”, kwam ik deze pagina tegen. Ook al van een flinke tijd geleden, 2o13, maar dit was een systeem dat weliswaar erg omvangrijk en omslachtig uitziet, maar precies dat lijkt te doen waar Ralph naar op zoek is:
De LEGO wordt vanaf een computer aangestuurd, pakt de gewenste CD en legt deze in de CD-speler. Het systeem in de video gaat uit van een wat kleiner aantal CD’s maar je zou je kunnen voorstellen dat je meerdere lagen bouwt, wellicht zelfs met meerdere CD-spelers.
Ik weet niet welke optie Ralph uiteindelijk kiest, maar het was goed om te zien dat het uitgangspunt: als je het kunt verzinnen dan heeft in 99% van de gevallen iemand al iets soortgelijks verzonnen en dan is de vraag vooral wat kun jij er aan toevoegen om het precies geschikt voor jou te maken, ook nu klopte.
Leuk: CD-wisselaar van LEGO https://t.co/oqBf7mY97l