Bellen in het vliegtuig

Schiphol

Pocketinfo verwijst naar een bericht over ‘de werkelijke reden’ van het verbod op het bellen in vliegtuigen:

“De werkelijke reden waarom je geen telefoon mag gebruiken is ‘crowd control’. Als mensen in het vliegtuig gaan bellen levert dat agressie onder passagiers op: mensen ergeren zich aan luidruchtige bellers, beginnen door elkaar heen te schreeuwen en stewards/stewardessen zijn een groot deel van hun tijd bezig met het sussen van ruzies. Ook houden de luchtvaartmaatschappijen mensen het liefst onwetend van de gebeurtenissen op de grond: persoonlijke drama’s, terroristische aanslagen en vliegtuigcrashes zijn onderwerpen waar ze maar beter niets over te weten kunnen komen. Een oplossing zou kunnen zijn om een bepaalde sectie voorin of achterin het toestel te reserveren voor bellers, maar dat kost geld. Het verbieden van mobiele telefoons is veel goedkoper en lever minder gezeur op.”

(bron)

En ik zou zeggen: nou en? Lijkt me meer dan voldoende valide redenen om het verbod te handhaven. Ik moet er niet aan denken dat ik zaterdag 11 uur lang in een vliegtuig zou moeten zitten met een stuk of honderd bellers. Als je kijkt (en met name luistert) hoe sommige bellers in de trein zich gedragen dan kun je je er hoop ik wel iets bij voorstellen. Vliegtuigmaatschappijen kunnen beter investeren in een internetaansluiting in de stoel of overal een in-seat entertainmentcentre met goede films en spelletjes. Daar heb je tenminste nog wat aan zonder dat iedereen anders daar hoorbaar last van hoeft te hebben. Een ruimte waarin je wél mag en kunt bellen zonder dat anderen daar last van hebben (vergelijkbaar met de toiletten ;-)) zou een compromis zijn waar ik geen probleem mee zou hebben. Als ik het verhaal goed begrijp zit een internetaansluiting er niet in omdat je dan het nieuws kunt volgen. Tja, zit op zich ook wel weer wat in. Zeker op de lange vluchten zoals die naar de VS of Canada. Nou ja, ik neem sowieso wel weer een boek mee het vliegtuig in, eentje op papier, zonder accu die leeg gaat en met een flexibel te verstellen ‘beeldscherm’ dat ook in kleine ruimtes goed te lezen is.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
moqub
17 jaren geleden

Hoi,

heel veel plezier met vliegen morgen.

Maar ik zat laatst in een bus (voor een reisje naar Maastricht) toen een van onze bussen uit de rij (wij waren met 4 bussen) op de vluchtstrook van de snelweg stil kwam te staan. En weet je waarom? Omdat iemand had zitten bellen!! Blijkbaar zit er zoveel electronica in de nieuwe bussen dat zij niet goed meer tegen bellende/sms-ende mensen kunnen. Ik ga altijd graag op reis met de bus… maar moet daar nu wel twee keer over nadenken voordat ik een reisje boek. Overigens had de chauffeur de busreizigers wel gewaarschuwd, maar die hadden niet geluisterd :)

Moqub

Pierre
17 jaren geleden

Dat was ook een van de onderbouwingen onder het "het kan niet gevaarlijk zijn" argument: als maar een klein percentage van de mensen hun telefoon (al dan niet met opzet) niet uitzetten, dan zouden dat er zó veel zijn inmiddels dat, als het kwaad zou kunnen, dat zich al lang geuit zou hebben in ongelukken.

Richard
17 jaren geleden

Een boek is zeker aan te raden. Werkt altijd, zolang er maar een beetje licht is. Wat die internetaansluiting betreft, je moet dan wel rekening houden met mensen die Skype of andere VoIP-toepassingen gaan gebruiken. En ja, ik ben ontzettend blij dat er niet gebeld mag worden in het vliegtuig.