Repareren van een broodbakmachine

Afgelopen week wilde ik een brood bakken in onze AFK BM-2 broodbakmachine. De machine waar er volgens mij wereldwijd ettelijke miljoenen van verkocht zijn onder een tiental verschillende namen. Ons exemplaar is al een oudje, ooit gewonnen bij een prijsvraag van de lokale supermarkt. Hij wordt niet wekelijks gebruikt, maar van tijd tot tijd zorgde hij ervoor dat we ’s ochtends wakker werden met het hele huis gevuld met de geur van vers gebakken brood.
Deze keer niet, en zo herinnerde ik me, de vorige keer ook al niet. In plaats van een heerlijk brood bevond zich in de bak een halfgebakken, niet goed gemengde smurrie. Ik had het de vorige keer toegeschreven aan mogelijk te koude plaatsing in de garage (dan hoor je ’s nachts het gemix van de machine niet) maar deze keer had hij gewoon in de keuken gestaan.

Ik denk dat op veel plekken dit het einde van de machine had betekent. Immers, waarschijnlijk al een jaar of 10 (of meer) oud, daar ga je toch geen reparatiekosten meer aan besteden? Op Marktplaats kun je (zo goed als nieuwe) exemplaren van rond de 20 euro vinden.

Bij een smartphone, laptop of smart-tv zou ik daar waarschijnlijk ook niet heel lang over nagedacht hebben. Maar de technologie van broodbakmachines is de afgelopen 10 jaar niet echt veranderd. En hij deed het tot voor kort nog prima.
Wat rondzoeken bracht me al snel bij de YouTube-video hierboven. Ik bekeek hem, schudde even met de broodbakmachine en ja hoor: er vielen stukjes uit.
Conclusie: hoogstwaarschijnlijk was de aandrijfriem stuk / versleten na al die jaren trouwe dienst.

En laat dat nou net hét onderdeel zijn dat heel gemakkelijk ook in Nederland te bestellen is. Ik bestelde hem hier voor €9,45 incl. verzendkosten. Dat bestellen heb ik pas gedaan nadát ik eerst de machine uit elkaar gehaald had. Want op voorhand was ik er niet zo zeker van dat dat ging lukken. De bodem zit vast met 6 schroeven waarvan 2 speciale waarvoor ik eerst een gewone platte kop van een schroevendraaier moest aanpassen zodat hij 2 punten kreeg. De binnenbak zit met 8+1 schroef vast en laat zich niet eenvoudig verwijderen. Maar het is te doen zo weet ik nu.
Zo zag de aandrijfriem van die van mij er uit:

De schroefjes en onderdelen liggen nu even te wachen op de levering van de aandrijfriem. Dan is het braaf de tweede helft van het filmpje volgen en alles weer in elkaar zetten zodat ik kan testen of het brood nu wél weer zo goed gebakken wordt als eerst.

Maar toch…

Hoeveel broodbakmachines van dit type zouden nu als gevolg hiervan definitief afgeschreven zijn?
De aandrijfriem zit op de meest onmogelijke plek, maar eigenlijk ook weer niet. Want als de fabrikant het mogelijk had gemaakt om (een deel van) de bodem los te halen zónder het hele binnenwerk los te maken, dan zou het een klusje van 10 minuten zijn geweest.
Is toch eigenlijk doodzonde?

En ook: hoeveel jongeren leren nog dat als iets stuk is, je het net zo goed uit elkaar kunt halen om te kijken of je het kunt repareren?