Tip: Gratis watermerk / tekst toevoegen aan foto’s

Dit jaar zijn we niet, zoals gepland, naar Indonesië geweest, maar 2 weken naar Kreta. Daar konden we namelijk toch COVID-19 veilig duiken. Meer daarover kun je hier lezen, voor dit blog wil ik me even beperken tot het resultaat van zulke duiken: heel veel foto’s. We hebben 2 camera’s bij ons (1 per buddy-team), wie de foto’s maakt en met welke camera verschilt een beetje per vakantie of per duik. Het is echter zeker niet zo dat ik de meeste foto’s maak. Ik verwerk ze bij thuiskomst, ben scherprechter (dit keer van bijna 1.500 foto’s naar iets minder dan 200 foto’s uiteindelijk op Flickr) als het gaat om de vraag welke foto’s wel of niet bewaard blijven (Toelichting: onder water maak je al heel snel 3-4 foto’s van een vis/dier waarvan je niet weet of het op dezelfde plek blijft terwijl jij langzaam dichterbij komt. Is het een klein slakje van 2-3 cm dan zal die niet snel weg zwemmen maar heb je er waarschijnlijk een paar nodig om hem precies scherp op de foto te krijgen. Je gaat geen 5 foto’s van hetzelfde slakje bewaren).

Als ik de foto’s online zet, dan zegt Flickr dat ik die foto’s gemaakt heb (ik heb ze immers erop gezet), maar we willen alle vier ook achteraf kunnen zien wie een foto nu eigenlijk gemaakt heeft (ere wie ere toekomt). Dus daarom houden we tijdens de duiken bij wie welke camera heeft (afspraak is dat je als eerste foto een foto van je vin maakt dan is het eenvoudig terug te zien) en ik voeg na afloop (als ik de selectie gemaakt heb, de witbalans aangepast, waar nodig bijgesneden) de naam van degene die de foto gemaakt heeft toe op de foto. Het gratis tooltje dat ik daarvoor gebruik heet Bytescout Watermarking. Het doet niet veel meer dan je de mogelijkheid bieden om één foto of een verzameling foto’s te kiezen en dan een tekst toe te voegen (in ons geval rechtsonder op de foto).

Zoals zo vaak is dit ook een blogpost om te onthouden hoe het tooltje ook alweer heet. Ik moest het vandaag aan iemand anders vertellen en was het alweer vergeten (is de leeftijd). 😉

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Tip: Gratis watermerk / tekst toevoegen aan foto’s https://t.co/ZMjipssEHT