jan 222020
 

Ooit was het de YouTube voor foto’s. De plek waar je je foto’s neer kon zetten en iedereen waarvan jij dat wilde ze kon bekijken: de hele wereld, familie, vrienden.  Je hoefde niet langer verkleinde versies te maken van je foto’s, meerdere kopieën te bewaren (het origineel en de webversies), je kon ze en embedden maar ook voor download op volledige kwaliteit beschikbaar maken. Ideaal.

Filmpjes deden ze niet, korte clipjes op een gegeven moment wel, er was een levendige community van mensen die foto’s groepeerden en deelden. Ze hadden een app voor op je smartphone waarmee je rechtstreeks foto’s kon uploaden en bekijken. Nu vanzelfsprekend, maar niet in de begindagen. Datzelfde gold voor de grote hoeveelheid ruimte die Flickr bood aan gratis gebruikers. Op het einde was dat zelfs 1TB (Wikipedia zegt dat dat altijd zo was, maar dat kan ik me in 2004-2005 niet voorstellen).

Flickr was betaalbaar in gebruik. Mijn eerste betaalde account is van 2005, toen betaalde ik $24.95 voor 1 jaar (volgens mij toen nog zonder dat er BTW doorbelast werd), daarna maakte ik gebruik van het $47.99 voor 2 jaar aanbod. Die prijs bleef ongeveer gelijk, ($44,95) ook na de overname door Yahoo!
Dat lijkt enerzijds niet logisch, immers door inflatie zou je verwachten dat alles duurder wordt. Maar de site deed eigenlijk ook helemaal niets qua investering in zinvolle features. Ja, er kwamen allemaal nutteloze diensten bij: ik kon nu afdrukken van mijn foto’s op canvas bestellen. Maar die waren veel te duur, zeker als je ze vergelijkt met wat je in Nederland inmiddels rechtstreeks kon bestellen.

En vrienden met een Flickr-account waren er ook steeds minder, dus het werd meer en meer alleen een site waar een veilige (niet thuis) backup van mijn foto’s terecht kwam. Het zijn er inmiddels (telling vanochtend) 28.076

Zinkend schip?
Afgelopen jaar, na de overname van Flickr door SmugMug werd al redelijk snel duidelijk dat het lek diep zat. Het bedrijf kondigde aan de 1TB gratis optie niet meer te kunnen/willen handhaven. In plaats daarvan werd de grens gelegd op 1.000 foto’s. Als je meer foto’s had dan dat, dan werden die verwijderd, tenzij ze voorzien waren van een creative commons licentie en er al voor een bepaalde datum op stonden. Tegelijkertijd werd het niet aantrekkelijker gemaakt om betalende gebruiker te worden of te blijven. De kosten gingen omhoog naar $99.98 voor een account van 2 jaar. Een verdubbeling dus. Los van wat je vind van de oorspronkelijke prijs, je vaste klanten opeens 2x zo veel laten betalen voor hetzelfde is niet handig.

En vandaag werd duidelijk dat de prijzen nog verder de lucht in moeten. Een jaarabonnement moet nu  $59.99 gaan kosten en voor 2 jaar dan $117.99 (excl. BTW).

Daarmee zijn ze nu per jaar duurder dan een Basic SmugMug-account, een optie die voor iemand die gewoon een veilige plek wil hebben o zijn/haar foto’s online te plaatsen ook voldoende is.

Hoe lang houden ze het nog vol?

Goed, waarom dit bericht? Nee, niet om te klagen dat ik nou nóg meer extra moet gaan betalen. Wel om voor mezelf even de geschiedenis vast te leggen. En de voorspelling dat dit nu wel écht het begin van het einde voor Flickr kan inluiden. Waar ik niet wakker lag van de overname door Yahoo! indertijd, bij SmugMug ook eerst dacht “we zien wel”, voorzie ik nu dat ze ook de noodzakelijke betalende gebruikers gaan wegjagen.
Van de 52 mensen die ik op Flickr volg, hebben er maar 8 tijdens de laatste 12 maanden nieuwe foto’s toegevoegd. Daarvan hebben er 7 een PRO-account. Van de 11 accounts van familieleden (ook broers, zussen etc) is niemand het laatste jaar zelf actief geweest.
Ikzelf heb nog een account tot 13 december 2021. Pas dan hoef ik te besluiten of ik nogmaals wil verlengen of moet ik er voor gezorgd hebben dat de foto’s ergens anders staan.

Wellicht moet dat al eerder. Want of Flickr op deze manier december 2021 haalt?

[update 23-1-2020]

Naar aanleiding van de vraag van Florina hieronder (ik kan helaas geen plaatjes in de reacties toevoegen): bij je account heb je de optie om al je data op te vragen (zoals bij meer diensten tegenwoordig). Ik heb dit woensdagochtend 22-1-2020 meteen gedaan. Op dit moment (donderdagochtend 23-1-2020) heb ik nog geen bericht gehad dat de data bij elkaar gezocht is, nog geen idee ook in welk format en hoe bruikbaar als export het dan is. Wordt vervolgd.

Deel dit bericht:

  13 reacties aan “Flickr is de weg nu écht helemaal kwijt….”

Reacties (11) Trackbacks (2)
  1. Flickr is de weg nu écht helemaal kwijt…. https://t.co/HGOXG1ChX0

  2. ik lees de blog van @PeterMcAllister over Flickr pas net en deel zijn zorgen over het voortbestaan:… https://t.co/j082EQR2RX

 Geef een reactie

Je kan deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.