Completionist

 Gepubliceerd door om 23:27  Twitterarchief
dec 272019
 

Een completionist is iemand die in een game alle opdrachten, alle extra’s, alle geheimen etc. wil ontdekken of krijgen. Dat geldt zeker niet voor mij al bleek het ook minder erg te zijn dan dat ik op basis van bovenstaande screenshot en tweet dacht. Het spel zorgt er namelijk voor dat je later weer terug moet naar deze planeet en daarbij ontdek je een nieuw deel van de planeet. Ik zal de 100% zeker niet halen voor de verschillende planeten in Star Wars, of het zou toeval moeten zijn.

De kisten die je op het moment kunt vinden bevatten alleen cosmetische zaken: nieuwe poncho voor Cal, een ander kleurtje voor de Mantis of voor BD-1. Kan me niet echt heel erg boeien.

dec 272019
 

Afgelopen week had ik (tijdelijk, hij staat alweer dicht) poort 22 in mijn router thuis opengezet. Reden: ik wilde vanuit mijn webserver via SSH de backups doorzetten naar mijn netwerkschijf thuis.

Netjes een apart account aangemaakt op de Synology, stevig wachtwoord verzonnen (de Synology kan een suggestie doen, daar had ik nog een paar willekeurige karakters aan toegevoegd) en klaar.

Nu drie dagen later heb ik de poort maar weer weer dichtgezet. Ik kreeg namelijk al 3 vriendelijke mailtjes van de Synology-server binnen dat er weer een IP-adres geblokkeerd was vanwege teveel pogingen om in te loggen.

Het betekent dus dat iemand de afgelopen dagen ook mijn Ziggo-IP adres opgenomen had in zijn/haar poortscanner. Die dan (uiteraard) rapporteerde dat poort 22 “open” stond, wat daarna weer (ik neem aan net zo automatisch) heeft geleidt tot 10 mislukte pogingen om in te loggen voordat mijn server aangaf dat het aantal ingestelde pogingen overschreden was.

Niks aan de hand uiteindelijk, maar wel enige verbazing dat de poort al zó snel ontdekt was. Dat ze mijn server zelf (die extern gehost wordt) dagelijks proberen te bereiken en te hacken, dat vind ik al niet meer verrassend, maar dat ze “privé” IP-adressen zo te zien ook standaard in de scans meenemen, dat wist ik niet.

Extra reden dus om voorzichtig te zijn met het “van buiten” zichtbaar maken van apparaten op je thuisnetwerk. Gebruik een andere poort dan standaard en hou de updates voor dat apparaat absoluut bij!