Kom in de kerststemming met SonicPi

Okay, okay, het is zeker niet de meest hoogstaande muziekproductie die er voor SonicPi bestaat, maar de Jingle-Bells uitvoering die Coderdojo Leiden online gezet heeft is eenvoudig genoeg om vandaag of morgen samen met de kinderen zelf uit te proberen. Terwijl het buiten regent en/of terwijl iedereen in de nette kleren zit en geen zin in spelletjes heeft.

Alles was je nodig hebt is een exemplaar van het gratis SonicPi programma. Dat draait niet alleen op een Raspberry Pi, maar ook gewoon op Windows of een Mac. Voor Windows kun je zelfs een “portable” versie downloaden, die hoef je niet te installeren maar kun je gewoon uitpakken naar een map op de computer. Dat kan ook op een USB-stick voor als je kind de creaties op school wil laten horen zonder de laptop mee te hoeven nemen.

De instructies zijn een kwestie van knippen en plakken van de code die getoond wordt. De uitleg is duidelijk genoeg om het geheel aan de praat te krijgen. Daarna is wellicht leuk om ook nog wat beter te begrijpen wat de code doet en om zelf wat muziek te programmeren. De overzichtspagina van Coderdojo Leiden heeft een aantal voorbeelden in de vorm van downloadbare PDF’s. Dat heeft als voordeel dat je ze kunt printen en erbij kunt houden. Het ‘nadeel’ is dat je de code zelf moet intypen. Dat levert in de regel wat meer fouten op de eerste keer, maar zorgt er wel voor dat je ook moet debuggen (fouten oplossen) en daardoor leer je dan weer beter de code zelf begrijpen.

Wil je nog wat meer kerstmuziek, hier en hier kun je nog twee knip-plak voorbeelden vinden. Gewoon in een nieuwe buffer plakken en run drukken. En als je wilt kun je natuurlijk wél een Raspberry Pi gebruiken. Het is wat laat om de RGBXmastree van ThePiHut nog voor de kerst van dit jaar in huis te halen, maar dan heb je alvast een project voor volgend jaar om naar toe te werken. Fijne Kerstdagen!

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Kom in de kerststemming met @Sonic_Pi en @CoderDojoLeiden
https://t.co/diFdizRkaL https://t.co/a0V2ejp0Y6

trackback

Kom in de kerststemming met SonicPi https://t.co/yl6NBmmDSu