Gedaan: Workshop blauwdrukken

Het was er zo eentje in de categorie “ik had er wel eens over gelezen, maar nog nooit zelf gedaan…”. Ik heb het over blauwdrukken. Gelezen uiteraard bij Astrid Poot, gedaan mogelijk wel ooit een keer op de lagere school of middelbare school, maar absoluut zó ver weggezakt dat ik je niet zou hebben kunnen uitleggen hoe dat moest.

Dus toen ik vanochtend een tweet van Jorg Duitsman voorbij zag komen waarin hij vertelde dat hij vanmiddag er een workshop over zou geven, hier in ons eigen Deurne (we hadden kunnen lopen, zijn op de fiets gegaan) én er nog 5 plekken over waren, heb ik ons alle vier ingeschreven.

We haalden de gemiddelde leeftijd daarmee een stuk omhoog, maar dat was geen probleem, het is eenvoudig genoeg voor jonge kinderen (met wat hulp van hun ouders, er waren overigens geen andere papa’s hier vandaag!) en interessant genoeg voor tieners (mits ze ook geïnteresseerd zijn in ieder dat ze met hun handen moeten maken). Dat zijn die van mij gelukkig wel. Ik denk dat ik nog degene ben die het meeste moeite met het met de hand tekenen en met een schaar knippen heeft.

Jorg legde bij de start kort het productieproces zoals dat ook bij Astrid beschreven wordt. Hij had het rood bloedloogzout en ammoniumijzer-citraat al gemengd in en in spuiten gestopt die wij alleen nog maar hoefden te mengen en te roeren. Daarna smeerden we de vellen in met het mengsel en lieten die even drogen. Toen was het tijd om creatief te gaan zijn. Met velletjes papier, potloden en schaar maakten we vormpjes voor op de vellen. Ik had een kerstster die ik vorig jaar met de snijplotter uitgesneden had uit stevig karton meegenomen, Marit had een kerstster die ze uit de 3D-printer had (en gebruikt had voor kerstkaarten) bij zich.

Side-note: Natuurlijk denk ik in zo’n geval meteen aan de link met ict. Ik vind het super als je zo’n antieke technologie (zie ook dit filmpje met uitleg over de geschiedenis) kunt combineren met moderne technologieën. Denk dan bv aan vormen uit de 3D-printer of de snijplotter, of het gebruik van “oude” overheadsheets (ja, die we vroeger op de overheadprojector gebruikten) om op te tekenen of om afbeeldingen en vormen op te printen/kopiëren die je dan ook weer kunt gebruiken bij een blauwdruk. Een blauwdruk kun je daarna weer scannen en verder bewerken, kortom: creatief met ict!

De volgende stap was het belichten van de vellen met daarop de vormpjes. Jorg had een UV-lamp meegenomen (normaal gesproken een tafelmodel gezichtsbruiner, maar dankzij een handig “tafeltje” scheen hij nu naar beneden) waar je de vellen onder kon leggen.
Tot slot was het een kwestie van afspoelen van de vellen en klaar was je blauwdruk.

Rustig laten drogen!

De workshop stond gepland voor anderhalf uur en dat is wat kort om de ingesmeerde vellen goed te laten drogen. En als de vellen niet droog zijn spoel je teveel van de kleur van het vel af.
Gelukkig had Jorg ook vellen bij zich die al ingesmeerd waren en al droog waren. Het resultaat daarvan was heel mooi.

Conclusie
Ook dit is een techniek die de meeste kinderen, jongeren en volwassenen niet (meer) zullen kennen en waarmee je heel eenvoudig, leuke en creatieve dingen kunt maken. Zelf als de resultaten er niet zo professioneel uitzien als die bij Astrid Poot in haar boek dan nóg kun je dit verschillende manieren inzetten. In het onderwijs, maar ook thuis, samen met je kinderen of tijdens een kinderfeestje. De kliederboel viel heel erg mee. Een zeil op de tafels is voldoende. Het geeft niet meteen de meest vreselijke vlekken en zeker als je al wat gedroogde vellen bij de hand hebt is alleen het afspoelen van de vellen na het belichten iets waar je even mee moet oppassen.

Woon je in de regio (Asten, Someren, Helmond), de workshop van Jorg wordt op nog een paar keer herhaald deze kerstvakantie. Deelname kost maar €2,50 per persoon en je krijgt een lijstje voor je kunstwerken erbij cadeau. Absoluut een aanrader!

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Nu ook een langer verhaaltje: “Gedaan: Workshop blauwdrukken”
https://t.co/I0qTpZsTjd

Samenvatting: Aanrader voor… https://t.co/S87SzhwjFz

trackback

Gedaan: Workshop blauwdrukken https://t.co/y786G5jq6D

Florina
4 jaren geleden

Ik doe nog even een aanvulling op mijn eerdere reactie Pierre. In Flow stond een stukje over blauwdrukken met een link naar deze site. Een site met attributen maar ook workshops.