Controverse over Call of Duty: Modern Warfare

Er is (weer eens) gedoe rond Call of Duty, en uiteraard in dit geval rond de nieuwste versie Modern Warfare die afgelopen vrijdag beschikbaar kwam.  Het begon met een tweet en nos.nl heeft er een heel achtergrondartikel bij gemaakt.

Waar gaat het om? Om een aantal zaken: allereerst zijn in Call of Duty Modern Warfare de Amerikanen de “goeden” en de Russen de “slechteriken”. Dat is niet alleen in de bewuste missie zo, maar door het hele spel. Ik moet bekennen dat ik daar niet echt wakker van kan liggen. Pak een willekeurige James Bond-film en dan zijn de Britten de goeden en de Chinezen of Russen de slechteriken. Dat kun je propaganda noemen, maar je hebt nou eenmaal slechteriken en goeden nodig in veel van dat soort films. En ja, soms is er ruimte voor nuancering, want natuurlijk is de wereld verre van zwart-wit, hij is meer vele tinten grijs (no pun intended!).

Het tweede issue is ernstiger, dommer wat mij betreft. Al is het aparte dat ik de video die nos.nl linkt van de betreffende missie moest opstarten om te realiseren dat ik die missie al gespeeld had zónder dat ik me bewust was van de controverse.
In de cutscene wordt (zoals je in de video ook kunt zien en horen) verwezen naar de  “Highway of Death“.  Waar deze in het spel in het fictieve “Urzikstan” ligt, ligt de echte in Koeweit. En die in Koweit kreeg die naam na een bombardement niet van de Russen (zoals in het spel gezegd werd gezegd) maar van westerse bommenwerpers onder leiding van de Verenigde Staten.
Zoals gezegd, ik had de link niet gelegd. Nu wel. Maar het is een spel waarbij ik in de tweede missie al een bomauto aanval op Piccadilly Circus voor de kiezen kreeg. Het speelt als een film. Als fictie.

Dit als propaganda betitelen, of als het verdraaien van de geschiedenis gaat me dan wel wat ver. Blijft dat ik het een domme keuze vind. Ik neem niet aan dat Activision dit deed om aandacht te vragen voor die gebeurtenis in 1991. Mogelijk hebben ze de gevoeligheid ervan niet of als laag ingeschat.

Hoe dan ook, eigenlijk vind ik het wel goed. Die boze tweet kan ik niet zo veel mee. De achtergrondinfo via nos.nl is behulpzaam en zorgt ervoor dat meer mensen dan een week geleden weer even nagedacht hebben aan die gebeurtenis in 1991.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Controverse over Call of Duty: Modern Warfare https://t.co/cYdG2VnzQE