The Things Network vanuit een luchtballon

Afgelopen vrijdag had ik, voor de tweede keer in mijn leven, de mogelijkheid om een tocht in een luchtballon te maken. De eerste keer was samen met mijn partner, ruim 20 jaar geleden, dus nog voordat de kinderen geboren waren. Ik had tijdens de SURF Onderwijsdagen 2018 geheel onverwacht 2 tickets gewonnen voor een ballonvaart en dus besloten we 2 tickets bij te boeken en met z’n vieren te gaan.  Zoals gezegd: vrijdag 13 september was het zover.

We hadden het aantal devices wat beperkter gehouden dan maximaal mogelijk was. Geen 360-graden camera bv, maar wel de GoPro 7 Black (met de GPS-optie op aan), Olympus Tough TG-6 (die ook GPS aan boord heeft, die we tijdens het duiken nog niet gebruikt hebben), onze eigen telefoons (waarvan de Samsung Galaxy S7 en S9 prima foto’s maken) én natuurlijk de TTGO T-Beam om het bereik binnen het The Things Netwerk in kaart te brengen vanuit de ballon.

Wil je weten hoe de ballonvaart was? Dat kun je zien in foto’s hier op Twitter of als filmpje hier op YouTube

Aan de afbeelding hierboven bij het bericht kun je zien dat het met de ontvangst van de TTGO T-Beam ook wel snor zat. Nee, geen wereldrecord, maar wel respectabele afstanden van meer dan 130 kilometer. En dan met een ‘gewone’ setting van SF7, zoals ook geadviseerd wordt op TTNMapper.org. Omdat dit natuurlijk geen normale meting was, heb ik het netjes als experiment gemarkeerd, je kunt de live resultaten dan ook hier online bekijken.

Als je bedenkt dat wij van Deurne naar Ospeldijk vlogen met de ballon, dan zitten er wel een paar uitzonderlijke locaties voor gateways tussen. Dat we Eindhoven zouden kunnen bereiken, dat is nog daar aan toe, die gebouwen konden we letterlijk vanuit de ballon zien liggen (ook al was dat zo’n 25-30 km verderop).

Maar Zierikzee (134km), Antwerpen (ja in België, slecht 98km hemelsbreed), Leiden (127km), Enschede (123km), Deventer (104km) zijn dan toch plekken die je niet meteen verwacht. We zijn met de ballon tot maximaal zo’n 800 meter hoogte geweest, helaas heb ik geen GPX-bestand (mijn Garmin Forerunner 35 had ik thuis vergeten) waarop ik het verloop van de vlucht op de kaart kan laten zien. Op de online kaart kun je echter zien waar we wanneer waren.

Het enorme aantal gateways dat ik vanuit de ballon kon bereiken heeft me ook gesterkt in mijn al reeds bestaande aversie ten opzichte van het gebruik van SF12 hier in Nederland. Als ik dat gedaan had, dan had ik al die gateways én nog extra gateways onnodig lang “bezet” (ok, 1 kanaal van de 8 die ze meestal hebben), alleen voor mijn experiment. Alleen om te zien of ik nóg verder dan die 134km naar Zierikzee zou kunnen komen. Dat vind ik eigenlijk best asociaal gebruik van een netwerk dat we met z’n allen bouwen (ja, ik heb ook 1 gateway staan). Dus dat doe ik niet.

Hoe dan ook, ik *wist* het natuurlijk al lang, maar *zien* wat “line of sight” betekent bij dit soort technologie is toch heel mooi. Het *zien* dat een klein datapakketje, verzonden door een klein apparaatje dat met een batterij een hele dag vooruit kan, *gewoon* 134 kilometer verderop ontvangen kan worden, dat blijft toch mooi.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

The Things Network vanuit een luchtballon https://t.co/VUYVuFny62