Maak je eigen magneten met een snijplotter

De Kerstvakantie nadert alweer zijn einde, maandag gaat de snijplotter weer terug naar Nijmegen. Hoogste tijd dus om een aankoop te testen die we vorige week bij de Action tegen gekomen waren: 2 x A4 magnetisch fotopapier voor € 0,99 per pakje.

Het idee is simpel: je print foto’s op het papier met een inkjetprinter en knipt ze dan uit. Aan de achterkant van het papier zit een dunne magneetlaag geplakt. Die zorgt ervoor dat ze op een koelkast, oven of whiteboard blijven plakken.

Ik had de reviews voor het magnetisch papier van Silhouette zelf gezien. Die waren niet erg positief. Maar voor 99 eurocent durfde ik een test wel aan.

De Silhouette software heeft de mogelijkheid om plaatjes die je geprint hebt uit te snijden. Maar je moet even weten hoe. Je kunt namelijk niet zomaar een geprint vel snijden. Je moet dat vel geprint hebben vanuit de Silhouette software zelf. Daarbij zorgt de software er voor dat er een drietal markers geprint worden die de software daarna weer gebruikt om te “weten” waar de verschillende afbeeldingen op het papier staan.

In mijn geval heb ik (met wat hulp van Niek die een magneetbord op zijn kamer heeft hangen) afbeeldingen gezocht op internet. Die in de Silhouette Studio software op een A4 vel geplaatst. Van een afbeelding maak je dan eerst een “trace” zodat je een ongeveer contourlijn van de afbeelding hebt. Met behulp van de “offset” tool kun je dan (als je dat wilt) een wit randje om de afbeelding heen maken. Daarna verwijder je de binnenste lijnen en onderdelen en zet je de afbeelding weer netjes op zijn plek. Dit werkt dus anders dan bij Vinyl stickers. Daar is het mooi als de achtergrond er doorheen schijnt én die plak je eenmalig om niet meer los te halen. Deze magneten moet je gemakkelijk los kunnen halen, dus moeten ze ook stevig zijn. je ziet dat goed bij het Avengers logo, daar is de binnenkant van het logo “wit”, d.w.z. de achtergrond van het printbare magneetvel.

Andere belangrijke les: met de print & scan optie moet je het heel A4-vel in één keer gebruiken. Tenminste, als je het praktisch wilt houden. Bij vinyl knip je steeds een stuk van het vel af, zolang je de objecten maar goed plaatst in de software vind de snijplotter het prima als het vel op de mat niet helemaal A4 is. Maar mijn printer, die op zich al heel prima met het dikke magneetvel overweg kon, verwacht toch echt wel een normaal formaat vel. En om op een niet volledig A4 vel de 3 markers op de juiste plek geprint te krijgen is ook nogal een puzzel.

Daarnaast was het even zoeken naar de juiste instelling voor het mes. Uiteindelijk kwam ik terecht op Mes #10, Speed 1, Force 33, Passes 4 (!). Daarom duurt het dus ook wel even voordat de Cameo 3 klaar is met snijden. Maar dan haal je de magneetstickers ook zonder problemen van de mat af.
Ook heb ik het vel met wat schilderstape vastgezet op de mat. Op zich heb ik normaal nooit problemen met het blijven zitten van materialen, zelfs niet op deze mat die al heel wat keren gebruikt is, maar hiervoor kon hij wat extra fixatie gebruiken.

 

Ik ben zelf heel tevreden met het resultaat. De magneten blijven goed plakken op de magnetron maar gemakkelijk los van de snijmat. De prints zien er prima uit en eigenlijk vergde het maar relatief weinig experimenteren om het werkend te krijgen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Maak je eigen magneten met een snijplotter https://t.co/96xrS49iRY