Spelen met licht

Vlak voor de kerst kwam er een pakje aan uit China met 2 “slimme” lampen. Ze hebben ingebouwde WiFi, geen aparte hardware nodig en zijn o.a. te koppelen aan Home Assistent, maar ook voorzien van een eigen app voor Android en iOS waarmee je ze naar wens kunt instellen. Je kunt de kleur aanpassen, de felheid en zelfs de lamp automatisch op basis van de muziek die je telefoon hoort het licht laten aanpassen.

Dit is de link van de leverancier waar ik ze gekocht heb. Ik krijg geen geld of zo als jij ze daar koopt, ik heb er pas 1x wat gekocht (en heb er nu weer 2 besteld), ik vond iets meer dan 15 euro voor 2 lampen van 6,5W een leuk bedrag en ik wilde er mee experimenteren.

Tijdens de lunch vandaag kreeg ik de vraag: “Als deze lamp minder fel staat, verbruikt hij dan ook minder energie of gaat het allemaal verloren aan warmte?”. Oei, goeie vraag waar ik alleen van kun aangeven dat ik er vanuit ging dat hij minder energie zou verbruiken en dat het niet allemaal aan warmte op zou gaan, maar dat niet zeker wist.

Als het vakantie is, is dat antwoord natuurlijk niet afdoende. Dus werd na de lunch de tafel leeg geruimd en ging ik op zoek naar de benodigdheden voor een niet wetenschappelijk, absoluut verbeterbaar maar voor ons doel genoeg experiment.

Uit de doos met reserve-onderdelen kwam een fitting met schakelaar en stekker waarmee we een lamp zouden kunnen aansluiten op een stekkerdoos en aan/uit konden schakelen. Uit diezelfde doos kwam mijn oude Voltcraft Energy Check 3000. Ooit gekocht bij de Conrad, toen was hij nog wit. Inmiddels beige uitgeslagen, absoluut niet de meest betrouwbare en volledige verbruiksmeter, maar goed genoeg voor ons doel. Wel met de aantekening dat hij waarden onder de 1,5W niet gegarandeerd meet, en dat blijkt toch nog wel een issue te zijn.

Ook gingen we op zoek naar vergelijkingsmateriaal. Je ziet ze hierboven op de foto. Allereerst (links) de “oobest” (dat is het merk dat de winkel op AliExpress noemt) Bubble Ball Bulb met een opgegeven verbruik van maximaal 6,4W en een lumen bereik van 500 – 999 Lumen. Je kunt zien dat het een enorme peer is, ernaast ligt namelijk een 75W klassieke gloeilamp, die moest zeker meedoen. De andere drie deelnemers zijn allemaal niet nieuw gekocht, dus ik kan geen link opnemen naar waar je ze kunt kopen. Ik neem ook aan dat als nu spaarlampen van dat betreffende merk koopt, ze een stuk beter van kwaliteit zijn, maar het was wat we in huis hadden. Nummer 3 in het rijtje (vanaf links geteld) is een Hema 11W Mini spaarlamp, nummer 4 een Calex 7W 2700K 60mA lamp en helemaal rechts ligt een MEGAMAN 7W 61mA lamp.

Eerst keken we alleen naar het verbruik, maar het was al snel duidelijk dat de lichtopbrengst bij de lampen heel verschillend was. Dus wilden we ook een inschatting hebben van de lichtopbrengst. We hebben de app  Lux Light Meter Free geïnstalleerd op een Samsung Galaxy S7 en deze op een vaste afstand van de lamp die we wilden testen gezet (zie afbeelding).

Er zullen nu nóg een paar mensen opgesprongen zijn bij het zien van de foto. Inderdaad. de afstand van de Galaxy S7 tot de lichtbron is veel minder dan 1 meter. En dat maakt in absolute zin al onze metingen in Lux onbruikbaar. Maar bij een afstand van 1 meter hadden we nog meer te maken gehad met het effect van omgevingslicht. Ook nu al kond ik zien dat het verschil uitmaakte of ik wél of niet op de stoel tussen de Galaxy S7 en het raam zat. We hebben daarom alle metingen gedaan met iedereen steeds op dezelfde plek/stoel.

Goed, alle voorbehouden, beperkingen, kanttekeningen gehad. Laten we eens kijken naar de resultaten!

 Eerst de gloeilamp van 75W maar eens aangesloten. Je ziet op de foto dat de Voltcraft een waarde van 74,3W aangeeft, bij een nieuwe meting (niet op de foto) gaf hij ook netjes de te verwachten 75W aan.

De app gaf een Lux-waarde aan van 3.269
Relatief gezien is dat 43,6 Lux/W.

Let op! Zoals eerder aangegeven ligt de Galaxy S7 waarmee de meting gedaan is veel dichter bij de lamp dan de bedoeling is, je kunt deze waarden dus ook niet zomaar omrekenen naar Lumen. Het gaat alleen om de onderlinge vergelijking tussen de lampen!

De Hema 11W Mini spaarlamp heeft, net als de andere twee spaarlampen die we al in huis hadden last van het het herkende bare “opwarm” effect van spaarlampen. Dat zie je terug in zowel de lichtopbrengst als het verbruik. De lamp haalt volgens de meting van Voltcraft uiteindelijk 10,1W en produceert dan een Lux-waarde van 1.395. Dat is een stuk beter dan de gloeilamp, namelijk 138,12 Lux/W.

De Calex 7W lamp komt na zijn opwarmtijd tot 5,8W en een Lux-waarde van 1.157. Dat is dus nog beter dan de Hema lamp: 199,48 Lux/W.
De MEGAMAN 7W daarentegen komt maar tot een Lux-waarde van 410 bij een uiteindelijk vermogen van 7W. Dat is dus 58,6 Lux/W. Dat is maar net wat efficiënter dan de gloeilamp.

En last but not least, de  Oobest Bubble Ball Bulb. Hier bleken de verschillende lichtsterktes en kleuren flink uiteenlopende waarden op te leveren:

Cool wit (max)  – 931 Lux bij 5,1W = 182,55 Lux/W.
Warm wit (max) – 2.152 Lux bij 5,3W = 405,04 Lux/W.
Blauw – 322 Lux bij 1,6W = 201,25 Lux/W
Groen – 512 Lux bij 1,6W = 320 Lux/W

Ik zie dat ik wél een foto gemaakt heb van de lamp op volledig rood, daarbij was ook nu het vermogen 1,6W maar ik heb de Lux-waarde niet opgeschreven (foei). De vier metingen laten echter zien dat de lichtopbrengst bij kleur inderdaad een stuk lager is, maar het gebruikte vermogen ook. Dat was ook het geval als de lichtintensiteit lager gezet werd (de metingen zijn steeds op maximal intensiteit uitgevoerd). Alleen ging het verbruik daarbij dan vaak richting de 0,1W en dan wordt de Voltcraft onnauwkeurig(er). We hebben met deze meetapparatuur daarom geen verdere vergelijkingen gemaakt tussen intensiteit (0 – 100 %) en verbruik.
Maximale lichtopbrengst wordt geleverd bij de instelling “Warm wit” en intensiteit op 100%. Daarbij verslaat de lamp alle andere spaarlampen die we in huis hebben. En dat ondanks het feit dat deze lamp WiFi ingebouwd heeft. Die aanwezigheid was steeds even kort merkbaar omdat bij het omschakelen het verbruik van de lamp kortstondig even omhoog ging (en daarna terug naar de hierboven genoemde waarden.

Samenvattend 

De AliExpress lamp moet wat betreft de absolute maximale lichtopbrengst de 75W gloeilamp voor laten gaan. Maar als we kijken naar de relatieve lichtopbrengst (gerelateerd aan het verbruikte vermogen) dan wint hij ruim van de andere lampen (incl. de 75W gloeilamp).

Lamp Lux Watt Lux/Watt
Oobest BBB – Warm wit 2.152 5,3 405,04
Oobest BBB – Groen 512 1,6 320,00
Oobest BBB – Blauw 322 1,6 201,25
Calex 7W 1.157 5,8 199,48
Oobest BBB – Cool wit 931 5,1 182,55
Hema 11W 1.395 10,1 138,12
MEGAMAN 410 7,0 58,60
Gloeilamp 75W 3.269 75,0 43,60

Ik denk dat de MEGAMAN lamp de bak met de reserveonderdelen niet meer uit komt. De AliExpress Oobest Bubble Ball Bulb moet het niet hebben van zijn slanke uiterlijk of compact formaat. Maar het is goed om te weten dat ik me ook geen zorgen hoef te maken over de elektriciteitsrekening als ik met deze lampen van zo’n €7,50 per stuk aan het experimenteren ben.

En natuurlijk was het ook gewoon een leuk (en leerzaam) experiment voor in de vakantie.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Spelen met licht https://t.co/xjft7c07dV

trackback

Ik was niet de eerste die er naar zocht, een beetje over de grens verstaan is soms handig: https://t.co/xsP4UPK3CS… https://t.co/4TsHqGRES8