Meerdere kleuren Heat Transfer Vinyl (HTV) combineren

Eerder deze vakantie schreef ik al over de experimenten met de snijplotter en heat transfer vinyl (HTV). Dat was met 1 kleur en met ons stoomstrijkijzer. Inmiddels had ik bij de Blokker voor niet al teveel geld (€17,99 excl verzendkosten) een droogstrijkijzer besteld en geleverd gekregen.

Ook waren er wat ideeën geopperd over het maken van een paar babytruitjes op basis van deze instructie die ik online gevonden had. Dat hebben we gedaan, maar de truitjes zijn nog niet bij de respectievelijke moeders, dus daar kon ik nog geen foto’s van plaatsen (komt nog, ze zijn best heel mooi geworden).

Een tweede (eigenlijk dus derde) shirt dat ik op deze manier maakte had een logo dat redelijk wettelijk beschermd is, dus dat kon geen basis zijn voor een blogpost. Dus nóg een t-shirt gemaakt op basis van een afbeelding die ik al eerder gebruikt had en op mijn laptop heb zitten én een lettertype dat voor privégebruik bruikbaar is (en voor de kenners wellicht herkenbaar is?).

Wat maakt het gebruik van 2 of meer kleuren bij vinyl anders dan 1 kleur? Nou voornamelijk omdat je het liefste niet laag op laag wilt leggen. Het idee is daarom dat je de verschillende lagen “uit elkaar snijdt”. Daarvoor zijn twee benaderingen: de eerste zorgt voor een gegarandeerde overlap tussen de tweede en de eerste kleur (zie deze uitleg) terwijl de tweede zorgt voor negatieve ruimte om de tweede kleur zodat deze duidelijker zichtbaar wordt (zie deze video). Bij het shirt dat je in deze blogpost ziet heb ik die tweede methode gebruikt.

Bij de babyshirts hebben we de eerste methode gebruikt. Centraal bij de aanpak is dat je eerst de twee kleuren over elkaar heen legt op de exacte plek waar je ze op het shirt (romper etc) wilt hebben. Door ze dan beide te selecteren en voor “substract all” te kiezen wordt de ene kleur uit de andere gesneden.

Wil je dat de beide kleuren heel goed aansluiten, dan voeg je nadat je dit doet een offset toe van zo’n 3,5 mm en gebruik je het resultaat (met offset!) om uit te snijden uit HTV. Wil je extra ruimte om de letters dan voeg je voordat je dit doet een offset toe van zo’n 2-3 mm maar gebruik je het originele (zonder offset!) om uit te snijden uit HTV. De exacte hoeveelheid van de offset is een beetje afhankelijk van het lettertype en wat er mooi uitziet.

Net als met 1 kleur HTV is het belangrijk dat je de afbeelding horizontaal spiegelt voordat je hem laat uitsnijden. Helaas blijkt ook Silhouette Studio 4.1 niet altijd te vragen of je een afbeelding gespiegeld wilt snijden, zelfs niet als je HTV als materiaal gekozen hebt. Dus het is beter om het zelf vooraf te doen.

Belangrijke andere les die ik geleerd heb is dat je goed moet kijken wat het resultaat van de “substract all” is. In het geval van de schildpad en mijn naam hierboven was het gevolg dat er een aantal heel kleine stukjes uit het geel gesneden moesten worden. Maar voor het geel had ik wat dikker HTV gebruikt en hoewel (met het beetje ervaring dat ik inmiddels heb), het loshalen van de meeste onderdelen van de schildpad wel wilde lukken, bleek dat voor een paar stukjes die door de letters heen moesten schijnen heel moeilijk. Als je goed naar de screenshot hierboven kijken vergelijkt met de close-up van het resultaat hiernaast, dan zie je dat die stukjes niet perfect op hun plek liggen.

Dat had ik kunnen oplossen door die kleine stukjes na de “substract all” wat groter te maken en eerst het gele vinyl te stijken en daarna pas de letters. Dan had er op een paar plekken een klein beetje overlap gezeten, maar dat had je dan niet gezien.

Ander belangrijk aandachtspunt (maar dat wist ik gelukkig wel vooraf) is dat je bij 2 kleuren voor elke kleur eerst zo kort mogelijk hitte toevoegt. Dus als je normaal ongeveer 15 seconden zou persen met de strijkbout, dan ga je nu voor 7 seconden voor de eerste kleur en daarna 7 seconden voor de tweede kleur (nadat je de transferlaag van de eerste kleur verwijdert hebt!). Na afloop kun je beide kleuren nog eens een seconde of 5-7 verhitten. Hoe lang precies hangt ook een beetje af van de dikte van de HTV.

Conclusie
Het kan, het lukt, nog niet helemaal perfect, maar goed genoeg. De droogstrijkbout is zijn geld absoluut waard. Ons stoomstrijkijzer kan gewoon met water gevuld blijven en dit stijkijzer heeft een vlak strijkvlak, wordt snel warm en is een stuk goedkoper dan een transferpers. Voor thuis een prima oplossing.

De adrenaline van het uiteindelijk persen van de vinyl, het aftellen, wachten tot het geheel afgekoeld is en dan voorzichtig lospellen van de transferlaag (waarbij je dan moet controleren of de vinyl ook blijft zitten en niet alsnog log schiet) is bij 2 kleuren nóg heftiger dan hij bij 1 al was. Wat dat betreft ben ik tamelijk jaloers op het gemak waarmee ze in het in die YouTube filmpjes steeds lijken te doen.

De foto’s van de baby shirtjes volgen zodra het kan. 🙂

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Meerdere kleuren Heat Transfer Vinyl (HTV) combineren https://t.co/79jtS1pTOB

trackback

Thanks to the tutorials by @SilSchoolBlog @TRWcrew (and @go_betsy who showed how to use regular iron:… https://t.co/haF4ZZOFRX