30TB op “een harde schijf die niet rond draait”

Samsung heeft gisteren aangekondigd een 30TB SSD schijf op de markt te gaan brengen. Een SSD schijf is een Solid State Drive, ik hoorde hem onlangs omschreven worden als “een harde schijf die niet rond draait”. Een SSD gebruikt inderdaad geen ronddraaiende schijven waar magnetisch data op opgeslagen wordt, maar zogeheten NAND Flash geheugen. Dat is geheugen waarbij de inhoud bewaard blijft, ook als de stroom wordt uitgeschakeld. Een beetje als een grote, ingebouwde USB-stick dus.

SSD drives (“schijf” is dan eigenlijk onjuist omdat er geen schijf in zit), zijn snel, maar voorlopig ook nog een stuk duurder dan gewone harde schijven. Daarom is 30TB, 30 terabytes, heel veel en gaat de verkoopprijs die nog niet bekend gemaakt is, ongetwijfeld pittig zijn. Ter vergelijking, de grootste individuele harde schijf die ik nu op Tweakers kan vinden is 14TB groot. De prijs daarvan is nog niet bekend, voor 12TB betaal je ongeveer 400 euro. De grootste SSD waarvan ik daar een prijs kan vinden is 11TB voor 5.420 euro, dat is 10x zo veel.

In het artikel wordt aangegeven dat het product voor nu gericht is op bedrijven maar dat dit soort technologie uiteindelijk ook wel de consumentenmarkt binnen komt. Het afwachten zal worden hoe lang dat duurt (jaren?).

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

30TB op “een harde schijf die niet rond draait” https://t.co/5xMKJ414On