Practorale Rede Mediawijsheid – Paulo Moekotte

Vandaag was ik bij de practorale rede van Paulo Moekotte, practor Mediawijsheid aan het Mediacollege Amsterdam. Paulo kennende komt de rede z.s.m. online beschikbaar. Eerst even voor wie nog niet weet wat een practor is, de officiële definitie van de stichting “Ieder mbo een practoraat“:

Een practor is een boegbeeld, inspirator en motor, verantwoordelijk voor kennisontwikkeling- verspreiding (in en extern) en –toepassing, praktijkgericht onderzoek en professionalisering van docenten. Er geldt vanuit de stichting geen opleidingseis voor een practor.

Het practoraat richt zich op het onderwerp Mediawijsheid in de context van het mbo. Dat is zeker niet overbodig want (ook) in het mbo is de vraag “wat moeten we met de mediawijsheid van jongeren?” heel actueel en complex. Want Mediawijsheid is niet iets wat je even in een keuzedeel stopt, het zal geïntegreerd moeten worden in de hele opleiding. En dat vergt ook vaardigheden bij docenten die daar nu vaak nog helemaal niets mee hebben.

Paulo schetste in zijn verhaal het belang voor jongeren in het mbo om vaardig te zijn in het gebruik van sociale media. Zeker ook als het gaat om profilering voor werk en beroep. Hij waarschuwde echter ook voor het alleen focussen op gevaren en risico’s. Online pesten, verslaving aan smartphones, fake news kunnen gezien worden als redenen om het allemaal maar helemaal uit de school te verbannen. Maar dan leer je leerlingen niet om dat nadat ze bij je opleiding weg zijn, zelf te doen. Mediawijsheid moet een (positief) integratief onderdeel worden van het beroepsonderwijs met daarbij een rol voor docenten én ouders.

Het practoraat gaat aan de slag voor drie mbo-instellingen: het Mediacollege Amsterdam, het Hout- en Meubileringscollege en College West van het ROC van Amsterdam. Maar eigenlijk heeft elk mbo behoefte aan een impuls op dit gebied. Het is dan ook goed om te zien dat het practoraat al meteen vanaf de start de samenwerking met anderen op zoekt. Ook met het Lectoraat Leren en lesgeven met ict van de HAN. Ik kijk uit naar de samenwerking.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Practorale Rede Mediawijsheid – Paulo Moekotte https://t.co/UBYpAWDlQq