Voor een volgende vakantie: OpenTherm gateway

De vakantie is al weer voorbij, dus dit project zal waarschijnlijk even moeten wachten. Maar ik wilde e.e.a. toch al even “noteren”. Ik kwam er namelijk achter dat mijn CV-ketel ondersteuning heeft voor OpenTherm. En dat biedt mogelijkheden. Want eigenlijk vind ik het wel jammer dat mijn ATAG WiZe gewoon een “domme” thermostaat is. Maar zo’n flitsend kastje dat ook info naar de leverancier stuurt of waar ik maandelijks een abonnement voor betaal, dat hoef ik ook niet.

In plaats daarvan kan ik een OpenTherm Gateway tussen mijn CV-ketel en (bijvoorbeeld) een Raspberry Pi plaatsen. Met een script kan ik dan het geheel aan mijn reeds aanwezige MQTT-server koppelen en daarmee ook aan mijn OpenHab server. Daarmee kan ik dan de activiteiten van de CV-ketel uitlezen en aanpassen, voor zover de thermostaat dat al niet doet.

Heel erge haast heeft het niet. Ik heb de WiZe nu ook al zo ingesteld dat hij ’s nachts en overdag de thermostaat lager zet met uitzondering van het weekend en de dagen dat een van ons thuis werkt/studeert. De OpenTherm gateway maakt het mogelijk om ook vanaf afstand de thermostaat te beïnvloeden, door hem bijvoorbeeld tijdens de vakantie uit te schakelen, tijdelijk warmer te zetten etc.

De kant en klare versies van de Opentherm Gateway kit zijn uitverkocht. De kit die je zelf moet solderen is wel nog te bestellen en ja, zelf samenstellen is natuurlijk veel leuker, maar dan moet het dus nog even wachten.

Twee links om bij de hand te houden:
* Topic op Tweakers hierover
* De bronpagina van alle info