Waar ligt de financiële ondergrens voor goede 360 graden video?

Afgelopen week kwam het bericht voorbij dat ook Facebook de mogelijkheid gaat bieden om 360-graden video live te streamen. Dat op zichzelf is dan weer geen primeur, ook YouTube biedt die mogelijkheid al.

Op Engadget wordt, terecht lijkt me, daarnaast gesteld dat Facebook zich moet gaan richten op betere camerahardware. Want dat blijkt nog best wel ingewikkeld.

Natuurlijk, er zijn best wel wat opties, je hebt de Ricoh Theta (in oude en nieuwe versie), de Kodak SP360 (ook in oude en 4K versie), de 360fly (ik val in herhaling, ook deze in 2 versies), Nikon KeyMission 360, de Samsung Gear 360 en de LG 360 cam. Allemaal camera’s van ruim onder de 1.000 euro. Maar allemaal ook met hun eigen problemen. Soms hebben ze niet helemaal 360 graden beeld (tenzij je er twee aan elkaar maakt zoals bij de Kodak SP360), de beeldsensor is vaak niet super en/of de compressie zorgt er voor dat het resultaat niet schitterend is. Voor video dan, foto’s lijken ze allemaal wel goed te kunnen produceren.

Als je een beetje een déjà vu gevoel krijgt met de begintijd van de “gewone” digitale camera’s, dan ben je zeker niet de enige. Dat het wel kan, is ook duidelijk. Maar ja, niet iedereen kan zich $45.000,- veroorloven voor een Nokia Ozo met zijn 8 stuk camera’s met 2.000 x 2.000 pixel resolutie pér camera. En dan is de Ozo nog wel eventjes $15.000,- goedkoper geworden sinds de introductie!

Dan is een setup met 6 GoPro camera’s en “wat” aanvullende hardware zoals hier gebruik tijdens de Australian Open in aanschaf waarschijnlijk wel wat goedkoper, maar een setup bestaande uit

  • 1x Freedom360 Broadcaster camera mount.
  • 6x GroPro Hero4 Black cameras.
  • 6x HDMI cables, 6 USB cables.
  • 1x 6 port powered USB hub.
  • 1x High-spec Windows 10 PC.
  • 1x VideoStitch Vahana VR software.

is ook weer niet iets waarmee iedereen zomaar aan de slag gaat.

Betaalbaarder (ahum) is de Orah 4i die zo te zien kant en klaar uit de doos live kan streamen en “maar”$3.595,- kost. Maar ook bij die camera, met 4 sensoren valt er wel wat op het beeld aan te merken. Kijk maar eens naar onderstaande opname van een livestream:

Ik vind de kwaliteit over het algemeen heel goed, maar hier zie je dat ook bij deze camera de plaklijn zichtbaar te maken is:

Na zo’n 14 minuten voert de persoon die je in de screenshot ziet een korte demo uit van de vervorming die optreedt voor voorwerpen (en mensen) die op die lijn dicht bij de camera staan.

Dus zeg het maar: waar ligt op dit moment de ondergrens in euros voor een camera die 360 graden video kan produceren (en die bij voorkeur live naar YouTube en Facebook door kan zetten) die van voldoende kwaliteit is voor wat we inmiddels van “gewone” video gewend zijn?