Displio: Hacken versus Kopen

 Gepubliceerd door om 08:59  Hardware
jul 202016
 

DisplioBij Tweakers waren ze er snel uit: “veel te duur!” was zo ongeveer de unanieme reactie op het bericht dat je voor een slordige €130,- nu een Displio kunt bestellen. De oorspronkelijke Kickstarter backers betaalden er minder voor, zij betaalden $99,- en de heel snelle zelfs maar $79,- (wel zonder verzendkosten).

De genoemde acceptabele prijs van zo’n “2 tientjes” is natuurlijk absurd, wel logisch is dat ze als echte tweakers van mening zijn dat je zoiets ook zelf kunt bouwen (voor een fractie van het geld).

Met dat laatste was ik het niet meteen eens. Ja, een ESP8266 controller met wifi krijg je al voor minder dan €8,- en inderdaad voor €50,- voeg je daar een e-Ink display aan toe dat, als je het uit China laat komen, ook nog eens groter is dan de 2,7″ van de Displio. Haal je hem bv uit het Verenigd Koninkrijk dan ben je een stuk meer kwijt. Dan heb je nog geen sensor die detecteert of je het apparaat omdraait (zit niet standaard in het ESP8266 board ingebouwd), geen (oplaadbare batterij), geen case. Voor de batterij ben je al snel €10,- tot €12,- kwijt, tel een paar euro voor de case en dan zit je al snel op zo’n €80,- voor de hardware.

Kosten voor het samenstellen tellen we uiteraard niet, we zijn makers / tweakers.

displio_webdeveloperNog ben je dan niet klaar. Het bedrijf heeft een online platform opgezet om de widgets te maken die je op de Displio kunt laten zien. Daar aan verbonden zit een online dienst die er voor zorgt dat je Displio ook de data kan verversen. Ook dat moet je allemaal zelf bouwen als je die route kiest. Idem voor de iOS en Android apps die ze hebben gemaakt.

Nee, eigenlijk ben ik er inmiddels wel van overtuigd dat die €130,- helemaal zo’n gekke prijs nog niet zijn. Betekent niet dat ik er meteen eentje ga kopen. Sommige use-cases zijn een beetje dom: als display naast een vergaderruimte wil ik iets dat ik vast aan de 220V hang, niet iets waarbij ik 1x per maand de batterij moet opladen.

Hoe lang dat opladen (via micro-usb) gaat kan ik ook niet zo snel ontdekken. Ik moest sowieso al even flink door de Facebook-pagina graven om te ontdekken dát het via micro-usb ging. Ook zou het me heel wat waard zijn om te weten dat de serversoftware die ze nu gebruiken ook als open source te downloaden is en op bv een Raspberry Pi kan draaien. Dan weet ik namelijk dat het apparaat ook blijft werken mocht het bedrijf besluiten om er mee te stoppen. Het is té vaak voorgekomen dat zoiets gebeurt namelijk.

Kortom, ik ga het nog niet meteen zelf bouwen. Zou het een tweakbaar device zijn, dan denk ik dat ik er meteen eentje zou bestellen. Als niet direct storend notificatie-apparaat in huis lijkt het me handig.

Als afsluiter nog even het reclamefilmpje:

Deel dit bericht:

  4 reacties aan “Displio: Hacken versus Kopen”

Reacties (4)
 1. Hey. It is really hard to read it with google translate. Can you translate the essence of this article ?

  • Sure I can:

   A post about the general availability of Displio went online on the Tweakers website. Most people that responded there thought that 130 euros was way too much. I started calculating whether that was true and concluded that to build the device + the backend you would’t end up that far from the 130 euros on material alone (and of course our hours don’t cost anything, right, of course not, but that is how often is reasoned).

   I did not think that all use cases shown in the video are that realistic (for example, having it hang next to a conference room and go around changing batteries each month is nuts), but before I would consider buying one I would want to know that the backend is still available in case the company goes out of business or in case I just want to run it at home (and knowing for sure that I am not sending my data to a company that I don’t know).
   So for that I would want an (open source) version of the server backend to be available for example to install on a Raspberry Pi.

 2. Hey,

  Thanks for your replay and your article.
  Displio will have an open source option available in next few months. Stay tuned!

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.