Wordt het NB-IoT versus LoRa bij IoT?

nbiot Ik moet bekennen dat ik eigen nog heel weinig over het Internet of Things weet. Dat bleek afgelopen week ook maar weer eens toen ik voor het eerst las over NB-IoT in een bericht op Tweakers. Daar stond dat T-Mobile voor deze standaard gekozen had. Mijn eerst reactie was “waarom nou een andere standaard dan LoRa?”.
Het zou toch immers zo veel gemakkelijker zijn als we allemaal dezelfde standaard gebruiken?

Inmiddels weet ik een beetje meer over NB-IoT. Onder andere dat het een standaard is van 3GPP, de organisatie achter o.a. GPRS, EDGE en LTE. Juist, de telecomstandaarden die de grote bedrijven allemaal gebruiken. En voor telecombedrijven als T-Mobile en Vodafone betekent dat blijkbaar dat ze niet eens hoeven te investeren in nieuwe hardware maar dat een software-update al voldoende is om de bestaande infrastructuur geschikt te maken voor NB-IoT. Daarbij wordt dan gebruik gemaakt van de “lege ruimte” die er binnen de bestaande communicatie nog over is, dus het kost de providers niks, terwijl je er natuurlijk op kunt rekenen dat “wij” er wel voor gaan betalen (beetje zoals SMS-en dus).

Ook KPN heeft aangegeven nog niet definitief voor LoRa gekozen te hebben, ook zij kijken (logisch begrijp ik nu) naar NB-IoT. We zullen het zien. Ik zou het in ieder geval wel mooi vinden als we in ieder geval ook een gratis, open landelijk dekkend IoT-netwerk houden/krijgen. Dat maakt het experimenteren met interessante toepassingen tenminste mogelijk.

p.s. #1 Mooi voorbeeld van T-Mobile voor IoT bij parkeeroplossingen.
p.s. #2 Op 22 juni 2016 kun je Mark van der Net horen vertellen over het IoT-netwerk dat hij met anderen in Eindhoven heeft opgezet. Meer info kun je hier vinden.