Quicknote 3DKanjers

20160121_153039Hoewel Bett een Britse beurs is, staat er ook Nederlandse bedrijven. Eentje daarvan is Ultimaker en zij wezen me op 3DKanjers.nl een initiatief waarbij leerlingen (bovenbouw basisschool en onderbouw voortgezet onderwijs) in een project een 3D-printer bouwen. Een Ultimaker (uiteraard). Er is een lesboek voor leerkrachten en eentje voor de leerlingen. En er zijn al scholen mee aan de slag. Er staat veel meer info online, nog geen tijd gehad om dat door te kijken, maar ik moet bekennen dat ik het wel een beetje verrassend vond.

Want eigenlijk was ik bij de stand terecht gekomen met de vraag hoe we 3D printen meer op het niveau van het huidige 2D printen zouden kunnen krijgen (dus gewoon: printopdracht geven en het werkt en niet dat je helemaal hoeft te weten hoe de printer te onderhouden, tweaken etc).
En dit is eigenlijk juist het tegenovergestelde. Al is het niet het geval dat leerkrachten zelf de printer in elkaar zouden moeten kunnen zetten. De leerlingen doen dat werk, de leerkracht is er ter begeleiding van het proces. Ik ben erg benieuwd hoe dat in de praktijk gaat werken, is er 20160121_151131dus eentje om te volgen.

p.s. het op de Ultimaker 2 geprinte in brons geprinte gezicht zag er wel heel mooi uit. Er waren ook voorbeelden van miniatuur kanonnen in brons. Dat is dan een combinatie van kunststof met brons, maar het ziet er mooi uit omdat het (uiteraard) niet die plastic look heeft van ABS of PLA.