Cool: indoor location tracking met Estimote Beacons en Raspberry Pi’s

beaconToen ik voor het eerst van iBeacons hoorde was ik vooral niet erg onder de indruk. Apple bracht het als eens een terzijde, als iets wat alleen op hun nieuwere modellen iPhones zou werken en de toepassingsmogelijkheid die het vaakst genoemd werd was dat ik in de winkel op maat informatie naar mijn iPhone gestuurd zou krijgen, afhankelijk van waar ik me bevond. De toepassingsmogelijkheden zijn wat uitgebreider, zie bijvoorbeeld dit overzicht bij iculture.

Maar die toepassingen gaan allemaal uit van stationaire beacons en hebben als noodzaak dat de gebruikers een device hebben met ondersteuning voor de technologie. Wat nou als je dat om zou draaien? Dus het beacon laten bewegen? Dan kun je zoiets bouwen als dat Matt Reed gedaan heeft. Hij hangt een Estimote Beacon om de halsband van zijn hond en gebruikt dan 3 Raspberry Pi’s om via triangulatie op basis van de signaalsterkte van het beacon te bepalen waar zijn hond is binnen het gebouw (hij mag zijn hond mee nemen naar het werk).

Dat ziet er dan zo uit:

Jammer is dat hij de code etc. niet deelt, hij beschrijft het idee blijkbaar voldoende concreet voor minimaal één andere ontwikkelaar om het zelf ook te realiseren, maar ik zou toch iets meer code moeten hebben om het werkend te krijgen (naast 3 beschikbare RPi’s, een iBeacon en 3 BLE (Bluetooth Low Energy) adapters voor de RPi’s). Maar het zou me een heel mooie optie lijken voor al die bedrijven (onderwijsinstellingen) met flexplekken. Kunnen collega’s veel eenvoudiger zien waar iedereen is, studenten kunnen docenten gemakkelijker vinden etc.
Als de HAN / het iXperium een test zou doen, zou ik zeker mee doen. 🙂