Vandaag was de HO / MBO – dag van Dé Onderwijsdagen. En eerlijk is eerlijk, heel veel heeft zo’n dag niet echt nodig. Het is hoe dan ook een dag waarop ik heel veel mensen tegen komen die ook met ict in het onderwijs bezig zijn en die ik in een aantal gevallen dan al weer een tijdje alleen online, via mail of andere media gesproken heb. En dan is hier kunnen bijpraten ideaal.
Voor het overige was de keynote van Tony Bates waar de dag mee van start ging gewoon een solide verhaal. Zijn boek kun je hier als open textbook vinden.
Aansluitend heb ik wat langer dan oorspronkelijk gepland op de informatiemarkt doorgebracht waar SURFnet een Double Robot meegenomen had om te laten testen. Voor wie de Double Robot niet kent, zie ook dit filmpje:
Samengevat: een iPad op een segway. Je kunt vanaf afstand “inbellend” op de Double Robot en hem besturen. Mijn collega bij het iXperium, Justine van den Berg zat in Nijmegen en maakte via internet verbinding met de robot. Zo kon ze toch samen met mij over de informatiemarkt lopen. We trokken heel wat bekijks. Haar verslag staat op het iXperium weblog. Ik heb hem zelf ook even bestuurd vanaf een laptop op de informatiemarkt en het besturen van de robot als je alleen via de ingebouwde camera kunt kijken valt nog niet mee. Toch zou het voor onze iXperium locaties een mooie toevoeging zijn wat mij betreft. Wie weet.
Mijn favoriete sessie voor de middag was ongetwijfeld die waarbij een aantal projecten voorbij kwamen waarbij Google Glass ingezet wordt in het onderwijs.:
Bij het aanleren van de uitspraak bij vreemde talen door de UvA
Gebruik van Google Glass voor het aanleren van uitspraak van talen. #OWD2015 #UvA pic.twitter.com/dHXcQqlwZQ
— Pierre Gorissen (@PeterMcAllister) November 10, 2015
Wist je dat je de juiste uitspraak kunt zíen (en niet alleen horen)?!
[update 12-11-2015] Met dank aan Annette, ook even link naar video over dit project:
@PeterMcAllister Ken je ook de video van het #googleglass #UvA project "Fix your Vowels" (Spaanse uitspraak)? Zie: https://t.co/4IHBhzL5jr
— annette (@alangedijk) November 12, 2015
Bij de HAN met realtime feedback bij re-animatie van babies
Real-time feedback via Google Glass bij reanimatie van babies. @HANnl #OWD2015 pic.twitter.com/W2Qx8Hw84x
— Pierre Gorissen (@PeterMcAllister) November 10, 2015
Door Leiden, UvA en Mediamonks voor mensen met autisme
Met Google Glass gingen @mediamonks @UvA_Amsterdam en @UniLeiden aan de slag voor mensen met autisme #OWD2015 pic.twitter.com/KIvxnap98m
— Pierre Gorissen (@PeterMcAllister) November 10, 2015
Bij het vak Aardwetenschappen bij de Universiteit Utrecht
Wouter Marra van de @UtrechtUni ging binnen aardwetenschappen met Google Glass aan de slag. #OWD2015 pic.twitter.com/orQSaEcozl
— Pierre Gorissen (@PeterMcAllister) November 10, 2015
Via project Glass Law bij de Universiteit Maastricht
Nu knallende video van @MaastrichtU over "Glass Law" #OWD2015 pic.twitter.com/mvlDgcWUpx
— Pierre Gorissen (@PeterMcAllister) November 10, 2015
Het zijn projecten/experimenten/onderzoeken waar geen subsidiegeld tegenover staat. Mooi vind ik dat het interessante toepassingen zijn, dat eigenlijk in alle gevallen wel duidelijk is dat Google Glass nog niet de perfecte technische oplossing is/was, maar dat de onderzoeken óók waardevol zijn als er straks een volgende generatie hardware komt.
Het oordeel over de afsluitende keynote laat ik aan Wilfred Rubens over.
Het was een dag die omgevlogen is. Wel apart om nu aan het einde van de dag niet net als al die collega’s naar huis te gaan. Ik blijf dit jaar voor het eerst ook voor de po/vo dag op woensdag. Het zal me benieuwen of dat nou echt zo anders is. We gaan het zien.