Startmenu in Windows 10 – Potentieel handig – nu nog zooitje!

Starmenu_Windows10 Terwijl het merendeel van de websites best te spreken is over de langverwachte update van Windows, vraag ik me meer en meer af waar al de commotie nou eigenlijk goed voor is. OK, er zijn een aantal dingen die beter werken dan in Windows 8 en joepie joepie, het startmenu is terug. Maar is was eigenlijk al heel erg gewend aan Windows 8 en zeker met 8.1 kon ik er ook gewoon op mijn desktop systeem prima mee werken.

De veranderingen in Windows 10 zijn voor mij dus ook incrementeel en een paar van de zaken waarvan ik had gehoopt dat Microsoft ze zou oplossen, zijn dat nog niet.
(p.s. voor wie nog twijfelt: nee, dat is wat mij betreft absoluut geen reden om niet te upgraden van Windows XP, Windows 7 of Windows 8.x naar Windows 10, gewoon doen!)

Een van de potentieel erg handige zaken binnen het startmenu waar Microsoft nog steeds een zooitje van maakt, zijn de Live Tiles. Nou ja, eigenlijk Live Tiles + Pinned Sites. Want wat je krijgt en wanneer verschilt namelijk. Het was in Windows 8 dé reden dat je minder werk gedaan kreeg dan anders als je gebruik maakt van het startmenu: die mooie grote icoontjes die niet alleen een enkele statische afbeelding weergaven, maar ook de laatste nieuwtjes, het meest recente weerbericht of nieuwe tweets. Dus eigenlijk wil je die waarschijnlijk gemakkelijk uit kunnen zetten.

Wens #1:  Stiltetijd uitbreiden naar alle live tiles

Maar op zich vind ik het niet erg om een aantal grote iconen te hebben voor applicaties. Onbegrijpelijk is echter dat het nog steeds niet mogelijk is om zelf andere iconen toe te voegen voor applicaties. Dat was iets wat in het startmenu van Windows 7 of met snelkoppelingen op het bureaublad wél kan. Want ook in Windows 10 kun je op het bureaublad de iconen aanpassen, maar kopieer je zo’n snelkoppeling naar het startmenu, dan kiest Windows 10 zelf automatisch het ingebouwde icoontje.

Wens #2:  Aanpasbare iconen voor start menu

Ook “leuk” – Pinned Sites, ik noemde het al even. Als je Internet Explorer 11 opstart op Windows 8 of Windows 10, dan kun je een website toevoegen aan je taakbalk onder in het scherm. Als je dat doet met dit weblog en je klikt er daarna met je rechtermuisknop op, dan krijg je een aantal extra opties (zie schermafdruk hieronder).

Pinned_site

In Windows 10 zit Internet Explorer 11 dus nog steeds wel, maar nu is Edge de nieuwe standaard. En Edge heeft deze optie niet. Zucht.
Natuurlijk als je écht wil, dan kun je een site alsnog even openen in Internet Explorer 11 en dan vastpinnen op de balk. Overigens is het ook een manier om er voor te zorgen dat die website dan zeker in Internet Explorer 11 wordt geopend, want ook als Edge de standaard browser is, trekt de koppeling er zich niets van aan.

Wens #3:  Pinned websites in Edge

En dan natuurlijk de Live Tiles. Je kunt, heel eenvoudig zeggen ze (ha ha ha!), live tiles maken voor je eigen website. Hoe? Nou, door naar deze site te gaan, de gegevens voor jouw site in te vullen, de bestanden die je dan krijgt aan je weblog toe te voegen. Dat lijkt inderdaad ook te werken. Bijna dan.
Allereerst verslikt het script dat van mijn RSS-feed de benodigde XML-bestanden moet maken voor de updates op de tiles zich blijkbaar in mijn Feedburner feed. Voor de grote tegels wordt (soms?) de titel van een bericht gebruikt als url voor een afbeelding. Dat gaat natuurlijk niet lukken.
Daarnaast blijkt Windows 10 de afbeeldingen voor de tiles (en de bijbehorende info?) te cachen. Ik kan heel veel instructies vinden van hoe ik in Windows 8 die cache leeg moet maken (hier bijvoorbeeld) maar die optie is er in Windows 10 niet meer.  Als gevolg daarvan toont mijn Windows 10 desktop nog steeds de oude afbeeldingen en kon ik op een ander systeem (waar wel al de nieuwe afbeeldingen getoond werden) de nieuwe XML-bestanden voor de updates die ik nu zelf produceer niet testen…

Wens #4:  Cache voor Live Tiles te verwijderen in Windows 10!

Wens #5:  De optie “Aan start vastmaken” onafhankelijk van Edge maken!

Die laatste moet ik even toelichten: nu zit er verschil of ik een URL van een website “gewoon” aan start toevoeg of via “Aan start vastmaken” in Edge. In het ene geval wordt het gewoon een icoontje met een link naar de URL. In het andere geval wordt het mogelijk (afhankelijk van de door de website aangeleverde meta-informatie) een Live Tile die informatie kan tonen. De gebruiker kan overigens ook in dat geval er voor zorgen dat alleen het statische icoontje van de site getoond wordt. Kortom: Live Tile zou het standaardgedrag van een snelkoppeling op het startmenu moeten zijn.

En nu ik toch bezig ben:

Wens #6: De optie om Live Tiles als gadgets op het bureaublad te pinnen (zoals ook hier beschreven)

Ik wil sommige informatie gemakkelijk bij de hand hebben, ergens permanent bevestigen, weerbericht / treininfo etc…

Samenvattend

Samenvattend heb ik meer tijd aan het uitzoeken van de mogelijkheden van Live Tiles besteed dan dat ik had willen doen. Waar een vakantie al niet goed voor is….
Ik kom heel veel sites tegen waar mensen uitleggen hoe je de tiles helemaal moet verwijderen. Maar ik denk dat zelfs met een desktopsysteem deze tiles heel handig kunnen zijn.

Na het bekijken van bovenstaande video (uit maart 2015 al, dus nog niet op basis van de allerlaatste versie!) begrijp ik overigens een stuk beter waarom Microsoft met Edge kwam. De optie van hosted web apps waarbij je vanuit de applicatie toegang krijgt tot het notificatiesysteem van Windows lijkt me daarbij ook heel mooi. Stel je voor dat Feedly zo’n app uitbrengt voor hun site en je dan updates van (enkele) feeds ook via het notificatiesysteem krijgt? Kom je helemaal niet meer aan werk toe. 🙂

Meer lezen

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Startmenu in Windows 10 – Potentieel handig – nu nog zooitje! http://t.co/xR1exY5mtg