EMMA Summer School dag 1

 Gepubliceerd door om 23:30  Leertechnologie, Onderwijs
jul 062015
 

old_meets_new Voor wie zich afvroeg of er hier in Italië ook gewerkt wordt: het is nu 23:00 uur (geweest) en ik zit op mijn kamer met mijn laptop, via een supertrage wifi-verbinding, een verslag van de eerste dag te typen…

Dag 1, de dag van de opening van de Summer School, die gezamenlijk georganiseerd wordt door EMMA, samen met Federica Weblearning platform en de European Association for Technology Enhanced Learning (JTEL). De plenaire sessies zijn gezamenlijk tussen EMMA en JTEL, daarnaast hebben beiden over de vijf dagen verspreid eigen sessies.

De keynote werd verzorgd door Larry Cooperman, een prima spreker. Helaas had de microfooninstallatie de hele dag kuren. Dat betekende dat om de zin van Larry het geluid wel versterkt werd en dan weer niet. En dat maakte het luisteren wat moeilijker. Jammer, want Larry had een aantal interessante punten. Zoals de opmerking dat we weliswaar heel veel dat bijhouden over gebruikers van MOOCs, maar dat we daar eigenlijk nog maar heel weinig mee kunnen, mogelijk omdat het niet de juiste data is.
Ook gaf hij nog maar eens aan dat MOOCs niet echt bijdragen aan het oplossen van sociale problemen omdat ze gebruikt worden door mensen die toch al een goede opleiding hebben.
Daarnaast is bij het ontwerp van veel MOOCs is onvoldoende gekeken naar wat we al wisten van leren en doceren uit het verleden. Zo blijken bij het gebruik van “peer-led study groups” minderheden en vrouwen het beter te doen dan anderen. Als is de keerzijde dat hoe meer je een MOOC baseert op peer review, hoe lager de completion rate is (maar is dat een goede metric?).

Kortom, eentje om de dia’s zodra die online komen nogmaals van door te lezen.
Lees verder….