Multi-view video in het onderwijs?

multi_view_videoYouTube blijft innoveren als het gaat om video via hun platform. Een van de nieuwe dingen die “we” straks zullen kunnen is het aanbieden van meerdere camerastandpunten voor video. Je kunt hier een voorbeeld bekijken van wat “Choose your view” heet.

Ik vind de uitvoering nog niet helemaal goed genoeg. En dat blijkt eigenlijk vooral bij deze muziekclip, want bij het omschakelen tussen views is de audio net niet helemaal vloeiend. Het lijkt er op dat elke video zijn eigen audiostream aanbiedt terwijl je juist bij een video (als je aan het bewerken bent) één audiostream gebruikte en dan schakelt tussen de videobronnen.

Bij mijn werkgever gaan we binnenkort over op versie 7 van Mediasite. En ook die heeft ondersteuning voor “multiview” zoals dat bij hen heet. Ook daar kun je tot maximaal 4 gelijktijdige HD streams gaan, beetje afhankelijk overigens van de recorder die je hebt.  Anders dan bij YouTube hoef je daar echter dan niet te schakelen tussen views, maar kun je alle vier de views tegelijkertijd bekijken. Betekent wel dat de Mediasite oplossing iets meer (veel meer?) bandbreedte vergt als je ook nog voor de hoge kwaliteit streams gaat.

Maar goed, stel we kunnen straks via Mediasite of Youtube multi-view (ik gebruik even een streepje, dan is het niet meteen gelinkt aan Mediasite) video’s produceren. Zou dat ook meerwaarde hebben in het onderwijs? Veel mensen zullen meteen zoiets hebben van “een multi-view opname van een saai college is een multi-saaie opname” en daar kan ik me ook wel wat bij voorstellen. Maar waar zou je multi-view voor kunnen inzetten?

Een paar ideeën op een rij:

 • Demonstraties
  De meest voor de hand liggende die ik me kan voorstellen is als de docent dingen wil demonstreren. Ik geloof dat het de TU Delft was die dat een tijd geleden al demonstreerde waarbij een docent een proefopstelling had met een student die op een fiets zat en aan meet apparatuur hing en je de docent, de student op de fiets én de meetapparatuur tegelijkertijd in aparte streams zag. Voeg daarbij een weergave van wat de docent bv aan extra informatie via een beamer wil tonen en je hebt een 4-stream demonstratie.
 • Backchannel
  Een backchannel waar mensen vragen kunnen stellen, kunnen reageren op (bijvoorbeeld) een livestream kun je natuurlijk los van de video zelf aanbieden. Maar als je een computer gebruikt om dat backchannel op weer te geven dan zou je dat ook als een 2e VGA-signaal kunnen toevoegen aan je livestream. Zo kunnen deelnemers het backchannel desgewenst ook in dezelfde stream zien én wordt hij ook synchroon met de stream opgenomen en kun je hem ook synchroon met de rest terugkijken achteraf.
 • Multi-screen demo’s / presentaties / sessies
  Dat tweede scherm hoeft natuurlijk niet persé een backchannel te zijn. Ik weet dat we op de meeste plekken blij mogen zijn dat er één beamer hangt of één scherm beschikbaar is, maar er zijn genoeg situaties waarbij je bijvoorbeeld op één scherm de presentatie zou willen weergeven, op het andere scherm de reacties van studenten. Of op het ene scherm de presentatie en op een ander scherm voorbeelden die bij dat verhaal horen. Met mult-view kunnen kijkers dan zelf beslissen hoe ze schakelen tussen de beelden, of ze ze allemaal bij elkaar willen zien etc.
 • Remote sessies
  Ik heb zelf ervaring met sessies waarbij je een moderator en spreker hebt die tijdens de sessie met elkaar interacteren. Bijvoorbeeld doordat de moderator vragen stelt, vragen van het online publiek door geeft etc.
  Stel, je hebt een spreker, maar die zit op afstand. Dan kun je een videoconferencing verbinding gebruiken en dan steeds schakelen. Maar dan moet de operator dat goed in de gaten houden en heb je voor de deelnemer ofwel de vreemde situatie dat er plotseling geschakeld wordt of je moet met picture-in-picture constructies gaan werken. Met multi-view zijn beiden in beeld (als jij dat als kijker wilt) inclusief de presentatie.
 • Interviews
  Natuurlijk hoef je je niet te beperken tot interviews op afstand. Ook als spreker en moderator in dezelfde ruimte zitten, kun je multi-view gebruiken. Betekent natuurlijk wel dat beiden zich er van bewust moeten zijn dat ze altijd in beeld kunnen zijn, maar eigenlijk weet je dat als spreker ook niet met een operator. Onze camera’s hebben geen rood lampje waarmee je kunt zien of hij actief is.
 • Interactieve sessies
  Een soort vuistregel is hoe interactiever een sessie, hoe moeilijker die goed vast te leggen is. Ook hier zou je met meerdere camera’s en een operator die schakelt wel het nodige kunnen opvangen, maar met multi-view krijg je als kijker een beter overzicht van de groepsdynamiek omdat je er voor kunt kiezen om alle views naast elkaar open te laten staan.

Ik ben benieuwd. Ik denk dat de praktische uitvoering, dus met name: bandbreedte en gemak van gebruik (heb je extra mensen nodig om het te produceren, wat is de kans op problemen?) . Het kan meerwaarde hebben, maar van de andere kant zijn er andere uitdagingen (didactisch goed gebruik van die video’s) die ook / eerst moeten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Multi-view video in het onderwijs? http://t.co/f0LUQoNnR1

trackback

Multi-view video in het onderwijs?: YouTube blijft innoveren als het gaat om video via hun platform. Een van d… http://t.co/kqspbPic1i

trackback
9 jaren geleden

MultiView video in education? #Mediasite #lecturecapture http://t.co/VVqlcnKqEk Blog post by