nov 152013
 

Udacity_MOOC De afkorting MOOC staat voor Massive Open Online Course. En nou is Wikipedia zeker niet de beste bron om een dé definitie / uitleg van een begrip of term op te zoeken, maar het maakt in dit geval wel duidelijk waar mijn “probleem” zit. Wikipedia zegt op dit moment: “..an online course aimed at unlimited participation and open access via the web”.

Nou wist ik al de “Open access” zeker niet wil betekenen dat je er zomaar alles mee mag doen. Vaak mag je de content niet zomaar buiten de context van de MOOC gebruiken. Zo zegt Coursera in haar gebruiksvoorwaarden:

You may not otherwise copy, reproduce, retransmit, distribute, publish, commercially exploit or otherwise transfer any material, nor may you modify or create derivatives works of the material. The burden of determining that your use of any information, software or any other content on the Site is permissible rests with you.

Bij Coursera heeft ook niet iedereen toegang, je moet minimaal 16 jaar of ouder zijn.

Maar waar ligt die grens? En is het van belang? Om met die laatste vraag te beginnen: ja, het lijkt me wel van belang omdat “we” op dit moment bezig zijn met het vormen van een beeld van hoe dit onderwijs vorm moet krijgen en/of welke vorm het meest geschikt is. Wat je ziet is dat op zo ongeveer alles maar het label MOOC geplakt wordt. Ik ga in deze post niet alle varianten behandelen, zal ook niet tot een definitieve conclusie komen, maar wil wel (op zijn minst voor mezelf, maar reageer zeker als je het er niet of juist wel mee eens bent!) een zaken op een rijtje zetten.

Directe aanleiding is de aankondiging van Udacity dat ze binnenkort een aantal interessante nieuwe courses gaan starten:
Udacity_MOOC_2
Lees verder….