Skype blokkeert vanaf december 2013 het opnemen van gesprekken

Skype_API_december_2013 Ik had eerst deze titel voor het bericht: “Skype stopt per december met de Desktop API”, maar het leek me dat dat veel minder duidelijk zou zijn (en dus ook minder vaak gelezen). Want de huidige titel geeft precies aan er voor mij verandert per december 2013 (volgende maand dus). Ik maakte de afgelopen jaren (van tijd tot tijd) gebruik van PowerGramo. Dat is een applicatie (ik heb betaald voor de PRO-versie) waarmee ik de video van een Skype-gesprek, maar met name de audio van dat gesprek kan opnemen. Netjes in twee audio-kanalen gesplitst, zodat de audio van mijzelf en de audio van de persoon waar ik mee het gesprek voerde in twee losse tracks werden opgeslagen (en je beiden dus afzonderlijk kon bewerken / audioniveau gelijk kon trekken etc.)
Lang geleden maakte ik er gebruik van voor de Edukast om interviews via Skype op te nemen. Ook tijdens mijn promotieonderzoek heb ik er gebruik van gemaakt om telefonische interviews op te nemen die later uitgeschreven en verwerkt werden.
In alle gevallen uiteraard met voorafgaande toestemming van de persoon die opgenomen werd.

PowerGramo is echter een van de applicaties die vanaf december 2013 niet meer zal werken. Skype gaat dan namelijk de Desktop API, die het voor PowerGramo en soortgelijke programma’s mogelijk maakt een verbinding op te zetten met Skype, “met pensioen sturen”. Lees: ze brengen een versie van de Skype client uit die geen ondersteuning meer heeft voor de API en dan werkt het niet meer.
PowerGramo
Hoewel ik PowerGramo niet dagelijks gebruik, baal ik daar uiteraard stevig van. Helemaal balen was dat de “Help > Give feedback” optie helemaal niet voor komt in mijn Skype-client. Ik heb daarom bij het bericht van Skype waarin ze vertellen dat ze met de API gaan stoppen gebruik gemaakt van de optie onder aan het bericht om aan te geven dat de info niet mijn vraag beantwoordt. Dan krijg je namelijk de optie om uit te leggen waarom niet. En daar heb ik een reactie achter gelaten.

Ik heb geen idee of ze veel reacties binnen gaan krijgen. Bij weinig reacties (er vanuit gaande natuurlijk dat de feedback optie in andere talen wél beschikbaar is) is het natuurlijk logisch dat ze hem uitzetten. Ik denk niet dat er veel klanten zijn die problemen hebben met het gegeven dat je op de desktop (Windows/Mac) meer dingen kunt dan mobiel. Dat is wel vaker zo, zeker als het zo’n specifiek iets is al bij de desktop API waarbij 2 applicaties met elkaar kunnen praten.

[update 22:00] Het lijkt er op dat ik niet de enige was die aan het kunnen opnemen van gesprekken hecht. Skype heeft aangegeven voorlopig die functionaliteit + het gebruik van de API door andere hardware te laten blijven. Er wordt echter niet aangegeven hoe lang, “until we determine alternative options or retire the current solution” is tamelijk vaag geformuleerd.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Skype blokkeert vanaf december 2013 het opnemen van gesprekken http://t.co/acn3f24EoT

pien
pien
10 jaren geleden

Ik ben een leek op dit gebied, maar als je Skype op een reguliere manier gebruikt, verandert er dan iets vanaf december ?

hartelijk dank voor uw reactie.