3D Printen: Cells Bowl [mislukt]

Cells Bowl Tja, als er iets duidelijk is, dan is het dat ook 3D prints niet altijd lukken. Kan gebeuren natuurlijk, maar het is wel heel erg vervelend als dat gebeurt bij een print die volgens de planning 24 uur en 45 minuten zou moeten gaan duren en waar 135 gram grondstof in gaat zitten. Het ging om dit ontwerp op Thingiverse.

Ik heb geen complete time-lapse gemaakt van het proces, maar op drie verschillende momenten een kort filmpje gemaakt en meteen online gezet:

Ik baal daar uiteraard van, want dit was toch wel een beetje dé duurtest voor de UP! Mini. In lengte van de print én omvang van de print. Want in de software was al gebleken dat het oorspronkelijke ontwerp eigenlijk nét te groot was. Verkleinen naar 80% hielp om het binnen de randen van het printbed te houden, maar het scheelde niets.

Natuurlijk heb ik vooral ook de vraag: waarom ging het mis? waarom liet die ring bovenin los? en waarom ook zo ‘mooi’ over een hele ring?
Cells Bowl Cells Bowl
Want bij het verwijderen van de steunstukken viel op dat er echt een hele ring niet goed vast zat, dus niet een paar pootjes of punten, maar exact recht rondom. Dat had ook wel weer een voordeel, net als het gegeven dat het zo laat in het printproces gebeurde. Het eindresultaat ziet er eigenlijk nog best mooi uit.

Cells Bowl Cells Bowl
Het kost even wat werk. Zeg maar gerust een heleboel werk om alle hulpstukjes te verwijderen, maar het resultaat mag er ondanks alles toch nog zijn:

En nu? De conclusie trekken dat dit te complex was voor de printer? Tja, deze wellicht wel. Ik vraag me ook nog af of de printer de print niet ‘stuk geschud’ heeft. Tijdens het printen resoneert de kast flink als gevolg van de kleine, maar ferme bewegingen van de printkop. Hoewel hij op een stevig tafeltje staat, resoneert dat duidelijk door in de kast. Van de andere kant vraag ik me ook af of het niet mogelijk is dat de software bij het slicen niet gewoon een foutje gemaakt heeft en die ene laag nét iets te hoog geplaatst heeft. Of het printbed net een fractie teveel heeft laten zakken voor die ene ring. Op 24 uur kan veel gebeuren en het moet allemaal perfect zijn om te lukken.

De printer blijft nog een week, dus voldoende tijd voor experimenten. En daarom ging ik gisterenavond meteen weer voor groot, maar net iets kleiner dan deze print: Gyroid Ball.
Weer een mooie, niet eenvoudige vorm. Maar nu ‘slechts’ 16 uur printen.
Ik heb ook de verbruiksmeter aangesloten zodat ik kan meten wat zo’n lange print aan elektriciteit verbruik kost. De stand van zaken na 7 uur en 31 minuten is 0,285 kWh elektriciteitsverbruik. En dat is inclusief het opwarmen van het printbed vooraf.

p.s. als iemand een praktische tip voor een time-lapse bij zo’n UP! Mini heeft (dichte kast), dan hou ik me aanbevolen.
p.p.s. ik zal mijn kinderen vragen om een draaiplateau te maken van Lego, dan kan ik de volgende keer het voorwerp ronddraaien in plaats van de camera. Levert vast prettigere spincams op.

Disclosure
De UP! Mini 3D printer is gratis en tijdelijk aan me beschikbaar gesteld door 3D-fabshop.nl in samenwerking met Fablab Zuid-Limburg. Er zijn geen afspraken gemaakt over de inhoud en hoeveelheid van berichten over het product. Alle meningen over het product zijn 100% van mezelf.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

3D Printen: Cells Bowl [mislukt] http://t.co/buyZs2LONp

trackback

3D Printen: Cells Bowl [mislukt] http://t.co/buyZs2LONp

trackback

Helaas niet gelukt, maar toch heel mooi: http://t.co/5sO6DuKSOX #up #mini #3d @FabLab_Mtricht