3D Printen: Cells Bowl [mislukt]

 Gepubliceerd door om 07:08  3D printen
mei 032013
 

Cells Bowl Tja, als er iets duidelijk is, dan is het dat ook 3D prints niet altijd lukken. Kan gebeuren natuurlijk, maar het is wel heel erg vervelend als dat gebeurt bij een print die volgens de planning 24 uur en 45 minuten zou moeten gaan duren en waar 135 gram grondstof in gaat zitten. Het ging om dit ontwerp op Thingiverse.

Ik heb geen complete time-lapse gemaakt van het proces, maar op drie verschillende momenten een kort filmpje gemaakt en meteen online gezet:

Ik baal daar uiteraard van, want dit was toch wel een beetje dé duurtest voor de UP! Mini. In lengte van de print én omvang van de print. Want in de software was al gebleken dat het oorspronkelijke ontwerp eigenlijk nét te groot was. Verkleinen naar 80% hielp om het binnen de randen van het printbed te houden, maar het scheelde niets.

Natuurlijk heb ik vooral ook de vraag: waarom ging het mis? waarom liet die ring bovenin los? en waarom ook zo ‘mooi’ over een hele ring?
Cells Bowl Cells Bowl
Want bij het verwijderen van de steunstukken viel op dat er echt een hele ring niet goed vast zat, dus niet een paar pootjes of punten, maar exact recht rondom. Dat had ook wel weer een voordeel, net als het gegeven dat het zo laat in het printproces gebeurde. Het eindresultaat ziet er eigenlijk nog best mooi uit.
Lees verder….

3D Printen: Fluitjes op maat

 Gepubliceerd door om 06:30  3D printen
mei 032013
 

Fluitjes Holle ruimtes printen, het is een de meer wonderlijke aspecten aan 3D printen. Doosjes / cases print je vaak in twee delen, een boven en een onderkant, maar in (bijvoorbeeld) de scharnieren van het deksel moet een holte zitten. De printer speelt dat klaar door (meestal) daar hulp stukjes in te printen. Plastic dat net wat dunner is dan het ‘echte’ plastic en met een dun laagje, dat relatief gemakkelijk los te breken is, vast zit aan de rest. Na afloop verwijder je dat dan.

Bij een fluitje wordt de uitdaging nóg wat groter. Niet alleen moet er een holte ín het fluitje gemaakt worden (en die holte moet dan opgevuld worden met hulpstukjes), in die holte moet ook nog eens een balletje geprint worden. Dat balletje moet rond zijn, en stevig zijn omdat het moet blijven zitten als je met een pincet via de opening in het fluitje de hulpstukjes er uit peutert.
Lees verder….