mrt 082013
 

Soms kan een enkel bericht, zoals hier op Gizmodo de aanleiding vormen voor het eindelijk eens wat dieper uitzoeken van een vraag. In dit geval: hoe wordt Minecraft ingezet in het onderwijs?

Laat ik beginnen met de video: het zou me niet verbazen als je het niet 100% eens bent met de boodschap (zo ja, dan hoor ik dat graag / ze nee, dan ook!).
De beschrijving van de video bevat een link naar deze wiki-pagina met meer onderwijs gerelateerde Minecraft bronnen. Die wiki-pagina is onderdeel van minecraftedu.com, een (niet gratis) omgeving/mod gericht op het onderwijs. Tja, en daar zou ik voor vandaag eigenlijk al kunnen stoppen. Want ik heb nog lang niet alle links gevolgd. Zeggen dat ik nou weet hoe Minecraft ingezet wordt is dan ook niet mogelijk.

Wat ik gezien heb, lijkt heel erg op wat we in het hoger onderwijs de afgelopen jaren in Second Life / OpenSim geprobeerd hebben. Maar dan anders. Ik heb al eens eerder de vergelijking tussen OpenSim en Minecraft gemaakt en ondanks dat ook Minecraft wel een leercurve heeft, is het eigenlijk gewoon veel leuker al vanaf het begin. Start de survival mode en je komt niet op een leeg/plat eiland terecht, nee je komt in een omgeving terecht met bomen, grotten, dieren, water, spinnen, skeletten, zombies en creepers. Je doel is duidelijk (overleef de eerste nacht en de nachten erna) maar ook weer niet (je kunt daarna doen wat je wilt).
Lees verder….