Hoe maak je een professionele webcast met meerdere camerastandpunten?

Sonic Foundry produceert met grote regelmaat gratis online webcasts over hun product Mediasite. En ik heb lang niet altijd tijd om daar live naar te kijken, maar dat geeft natuurlijk ook niet, want ze worden immers ook allemaal automatisch opgenomen.

Zo kwam ik vandaag deze webcast tegen getiteld “How to Produce Big Webcasts with Small Crews” waarbij het gaat over het gebruik van meerdere camera’s bij het streamen en opnemen van een webcast. En het is werkelijk waar smullen (sorry) omdat het een demonstratie is van een studio die ik maar wat graag ter beschikking zou willen hebben.

Natuurlijk kun je het beste de opname zelf bekijken, maar ik zal toch ook even beschrijven wat je te zien krijgt en waarom ik daar enthousiast van wordt.

De titel van de webcast geeft al aan waar het om gaat: je wilt een ‘grote’ webcast produceren, maar met een kleine crew. Scott MacGougan van Russell Investments in Seattle laat zien hoe zij hun studio ingericht hebben. Hij heeft daarbij de beschikking over niet één, maar vier camera’s (eigenlijk vijf). Maar die camera’s worden allemaal door één persoon bedient.

Scott laat een voorbeeld zien van een werkvorm waarbij je een dialoog hebt tussen een interviewer en een persoon die geïnterviewd wordt. Daarbij heb je één camera als wideshot waarbij beide personen in beeld zijn, één camera gericht op de interviewer en één camera gericht op de geïnterviewde persoon. De operator kan naar keuze, tijdens de live-uitzending schakelen tussen de camera’s. Dat geeft een veel dynamischer geheel aan de uitzending en dat is, aldus Scott, belangrijk als je de online kijkers bij de les wilt houden. Die zijn zoiets namelijk gewend van bijvoorbeeld TV.

Het aardige aan deze webcast is dat Scott de vierde camera gebruikt om ons een live kijkje in de studio te geven.
Daarnaast is het zo dat ze, via hun videoconferencing systeem, verbinding hebben met Sonic Foundry, waar de moderator van deze webcast (Sean Brown) zit en ook zijn video schakelen ze (nagenoeg probleemloos) bij de webcast erin op het moment dat Sean bijvoorbeeld een vraag van de live online kijkers stelt aan Scott.

Natuurlijk, de combinatie van op afstand bestuurbare camera’s, de inrichting van de studio etc. kost een paar centen aan investering, maar je ziet dat je daarna met minimale personele ondersteuning professioneel uitziende webcasts kunt produceren.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Hoe maak je een professionele webcast met meerdere camerastandpunten? http://t.co/chBtCKYN