De belangrijkste ePUB mythes onder de loep

Op EPUBSecrets kwam ik een verwijzing tegen naar het webinar “eBooks & App Device Compatibility: Separating Fact fom Fiction”, dat op 22 augustus door Aptara georganiseerd is.

Aan het woord komen Joshua Tallent, CEO en oprichter van eBook Architects en Jean Kaplansky van Aptara.

Je kunt het webinar nog steeds bekijken/beluisteren door hier je gegevens in te vullen. Je krijgt dan een mail met bevestiging van je aanmelding en een link naar de webcast. Je hebt verder niets nodig, alleen Flash. Het webinar duurt een uur, de presentaties zijn als PDF te downloaden vanuit de webcast. De audio van het webinar is redelijk, er zitten een paar momenten in dat de audio wat slechter is (met name als er vragen gesteld worden) , de sessie duurt in totaal een uur.

Heb je nu geen uur de tijd, dan kan ik je van harte de samenvatting van Matthew Diener op EPUBSecrets aanbevelen. Ik zal die dan ook hier niet in zijn geheel gaan herhalen. Ik zal wel even zijn belangrijkste conclusies opnoemen zodat ik daar ook op kan reageren:

  1. De enige verkopers/aanbieders die van belang zijn, zijn Amazon, Apple, B&N en Kobo;
  2. We zitten op dit moment in een niemandsland tussen EPUB 2.0.1 en EPUB 3;
  3. De belangrijkste verkopers/aanbieders bewegen zich verder uit elkaar als het gaat om EPUB 3;
  4. De belangrijkste verkopers/aanbieders hebben een verschil in ondersteuning van EPUB tussen hun apparaten en applicaties;
  5. Behalve als je met iBook Author werkt kun je beter geen gebruik maken van ‘fixed layout’  voor niet fictie;
  6. De huidige situatie is niet schaalbaar en doet de kostenvoordelen van EPUB teniet;
  7. Uitgevers en de IDPF zouden druk moeten uitoefenen op de verkopers/aanbieders om nu de volledige EPUB 3 specificatie te ondersteunen, anders wordt het nooit geaccepteerd.


Om met de eerste uitspraak te beginnen: dat kan vanuit de VS gezien mogelijk zo zijn, maar voor Nederland kan ik me niet voorstellen dat je dat al zo stellig kunt zeggen. Het is wellicht ook wel weer de vraag of het nou goed of slecht is. Is het een teken dat de markt hier in Nederland gewoon nog erg onvolwassen is?

Dat we op het moment tussen “oud” (EPUB 2) en “nieuw” (EPUB 3) zitten kan ik wel onderschrijven. Maar punt 4 maakt dat de toekomst er juist niet beter uit ziet wat dit betreft. Of punt 7, de druk van uitgevers en IDPF, realistisch is om te verwachten betwijfel ik, maar het zou wel eens noodzakelijk kunnen zijn. Punt 6 is echter inderdaad helaas waar, het kost allemaal veel teveel geld als je voor meerdere platformen moet/wilt ontwikkelen. En wat punt 5 betreft, gezien het volledig ontbreken van vooruitzicht op bredere toepasbaarheid van iBooks (ebooks gemaakt met iBook Author) lijkt me dat je gewoon moet stellen dat je gewoon beter geen gebruik van iBook Author kunt maken. Mijn eBook over onze duikvakantie op Krete is overigens niet met iBook Author gemaakt en was toch ook niet fictie. Het kan dus wel.

Toch wel erg eigenlijk, in 2009 gaf ik voor het eerst een workshop over eBooks tijdens Dé Onderwijsdagen. Nu, drie jaar later is wat we kunnen doen wel iets gewijzigd (de iPad was er toen nog niet), maar echt gemakkelijker is het voor ‘gewone’ gebruikers nog niet geworden.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
9 jaren geleden

http://t.co/jzI4ZJ9K upt8 @: De belangrijkste ePUB mythes onder de loep #ebook #webinar http://t.co/0J2pUeNQ #webinar

trackback
9 jaren geleden

De belangrijkste ePUB mythes onder de loep – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/rP1nXCWT

trackback

De belangrijkste ePUB mythes onder de loep – ICT & Onderwijs BLOG – http://t.co/l6F5aND0

trackback

[…] Om met de eerste uitspraak te beginnen: dat kan vanuit de VS gezien mogelijk zo zijn, maar voor Nederland kan ik me niet voorstellen dat je dat al zo stellig kunt zeggen. Het is wellicht ook wel weer de vraag of het nou goed …  […]

trackback
9 jaren geleden

De belangrijkste ePUB mythes onder de loep http://t.co/BmiBD8oi