mrt 192012
 

Apple reclame Siri is niet het enige waar wij Nederlanders minder aan hebben dan iPhone 4S gebruikers in de VS. Ook de 4G netwerkverbinding waar een iPad 3 toe in staat is in de VS levert in Europa nog niets op. Nederland heeft op het moment nog geen commercieel 4G-LTE-netwerk. Komt zo’n netwerk er wel, dan zal ook hier, net als in de rest van Europa gebruik gemaakt worden van de 800 MHz-, 1800 MHz- en 2,6 GHz-frequenties. De nieuwe iPad kan echter alleen gebruik maken van de 700 MHz- en 2100 MHz-frequenties voor LTE, die worden ingezet in de Verenigde Staten (bron).

Apple heeft in ieder geval in Duitsland, waar de iPad 3 al sinds afgelopen vrijdag te koop is, de advertenties aangepast. Er wordt nu niet langer reclame gemaakt met de 4G snelheid, maar er wordt een nietszeggend netwerk symbooltje gebruikt. Want wat betreft WiFi heeft de iPad 3 dezelfde opties als de iPad 2. Ik neem namelijk niet aan dat ze met het symbooltje verwijzen naar Bluetooth 4.0

Toch wel jammer, ik kan me voorstellen dat er in Utrecht een aantal mensen graag de beschikbaarheid van 4G/LTE gebruikt hadden om bij hun baas een iPad 3 als noodzakelijk verkocht te krijgen. 😉

Ziggo doet FON na (in het klein)

 Gepubliceerd door om 18:26  Internet
mrt 192012
 

Tja, wat is het nou? Een goed idee (beter goed gejat, dan slecht verzonnen) of een gemiste kans? Ziggo gaat namelijk hetzelfde doen als dat British Telecom vier jaar geleden al deed. Ze gaan namelijk hun bestaande bekabelde klanten inzetten om aan (andere) klanten toegang tot internet te bieden.

Hoe? Doordat de WiFi-router waarmee hun klanten toegang krijgen tot internet ook gebruikt zullen kunnen gaan worden door andere (betalende) klanten. Jouw router in de meterkast wordt dus een publieke hotspot voor andere Ziggo klanten.

Mag dat wel? Zul je wellicht denken? Jazeker, dat mag, legt Arnoud Engelfriet uit.

Maar, ken ik dat niet ergens van? Jazeker, dat ken je van FON. Die doen dat namelijk al heel wat langer, nog voordat British Telecom het idee kreeg om zo haar dekking uit te breiden. Maar anders dan British Telecom, die een samenwerking met FON aangingen, doet Ziggo het dus op eigen houtje. En dat is natuurlijk toch wel een beetje jammer. Want de kaart van FON laat zien dat in het Verenigd Koninkrijk er nu al een flinke dekking is met behulp van FON en in Nederland is dat een stuk minder.