Een webwinkel is een detailhandel

Detailhandel Heftige opwinding op Tweakers.net (en op Twitter) vandaag. In een (nogal complexe) zaak heeft de rechter aangegeven dat een webwinkel een detailhandel is. En omdat detailhandel niet toegestaan is op de plek waar de webwinkel fysiek gevestigd is (haar kantoor en distributieruimte heeft), heeft de betreffende gemeente een probleem. Die had namelijk gezegd dat zij niet hoefde op te treden toen de Slijtersunie bezwaar maakte tegen het feit dat het bedrijf daar gevestigd was.

De verontwaardiging richt zich op het feit dat de rechter een webwinkel gelijk stelt aan detailhandel. “Want dat is niet meer van deze tijd”. Toch is het niet voor het eerst dat een rechter dat doet. Afgelopen april deed een rechter dat ook al, al was er toen wel ook sprake van een mogelijkheid tot het afhalen van goederen. En dat was nu niet het geval.

De uitspraak leest niet echt vlotjes weg, maar duidelijk is wel dat ook nu, net als in april, het probleem hem niet zo zeer alleen ligt in de vraag of een webwinkel detailhandel is of niet. Maar meer in de vraag over hoe de gemeente haar bestemmingsplannen formuleert. En daar moeten ze dus eens goed over nadenken. Want dat een gemeente een webwinkel niet vanuit een woonhuis wil laten opereren is best te begrijpen (levert immers bij een bepaalde omvang ongetwijfeld overlast voor de omwonenden), maar deze gemeente had geen problemen met een webwinkel op het industrieterrein. Dan moeten ze dus er voor zorgen dat het bestemmingsplan dat ook toe staat. Dan heeft de Slijtersunie geen poot meer om op te staan. Geen fout dus van de rechter, meer een onvolkomenheid in de bestemmingsplannen van deze gemeente.

De foto is overigens van het bedrijfspand van het bedrijf in kwestie. Ziet er niet direct uit als een detailhandel. Maar het uiterlijk van het pand is geen doorslaggevend criterium. Wat betreft die ‘verstrekkende gevolgen’ voor webwinkels (bij Tweakers maakten ze zich al zorgen om bol.com e.d.). Daar ging het afgelopen april ook over. Ik heb sindsdien geen verhalen gehoord van massale sluiting van webwinkels. Dat zal dus nog wel meevallen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Een webwinkel is een detailhandel http://t.co/xaSOq3EM

trackback

[…] jQuery("#errors*").hide(); window.location= data.themeInternalUrl; } }); } ictoblog.nl – Today, 9:20 […]

trackback

Een webwinkel is een detailhandel http://t.co/WuVcL82B #economie #internet #ecommerce #rechtspraak

trackback
12 jaren geleden

Een webwinkel is een detailhandel http://t.co/Jcusd6o6

trackback

Een webwinkel is een detailhandel http://t.co/6gOZQxek mag je vanuit je woning dan nog een webwinkel beheren?