Maak een backup van je BOL.com boeken – 2011 editie

Unlocked (foto door: sam.d)

Als ik zeg dat ik geen fan van DRM ben, dan overdrijf ik zeker niet. Het zorgt er niet voor dat mensen die dat persé willen een kopie kunnen maken van een elektronisch boek, een muziekstuk of een film. Maar het zorgt er wel voor dat gewone gebruikers regelmatig tegen problemen aan lopen. Bijvoorbeeld omdat blijkt dat een boek niet in een programma dat zij willen gebruiken te lezen is, omdat die geen ondersteuning heeft voor het gebruikte DRM systeem. Dus als je je boeken bij BOL.com wilt kopen en in iBooks op je iPad wilt lezen, of met Quickreader op je iPhone. Dan heb je pech. tenzij je de DRM van die boeken af haalt.
In 2009 schreef ik een aantal blogposts over hoe ik dat toen zelf deed. Deze blogpost, over hoe ik een backup van boeken die ik bij BOL.com koop kan maken, wordt twee jaar later nog steeds gelezen.

Er zat echter één nadeel aan die blogpost: hij beschrijft alleen de situatie voor Windows gebruikers, hij gaat niet in op hoe je dat op een Mac moet doen. En inmiddels is er een eenvoudigere manier om dit zowel op de Mac als op Windows te doen moet behulp van Calibre.
Omdat ik gisteren zelf moest uitzoeken hoe dit op de Mac werkte, heb ik dat proces ook maar even gedocumenteerd en in een nieuwe blogpost vastgelegd. Met screenshots vanaf de Mac, maar de werking van de stappen is gelijk aan Windows.

Voor de duidelijkheid nog maar even:
Deze instructies zijn NIET bedoeld om je uit te leggen hoe je de elektronische boeken op internet kunt verspreiden. Ze zijn ook NIET bedoeld om je in staat te stellen één exemplaar van een elektronisch boek te kopen en dat dan onder al je vrienden en kennissen te verspreiden.
Het is bedoeld om je in staat te stellen om elektronische boeken, die alleen met Adobe DRM verkocht worden, ook te lezen op apparaten en binnen programma’s die daar geen ondersteuning voor hebben.

Daarnaast heb ik het hier dan wel over elektronische boeken van BOL.com, maar de methode is niet beperkt tot die boeken. Het gaat om alle EPUB boeken die gebruik maken van Adobe DRM.

Stap 0 – Installeren van Adobe Digital Editions
Waarschijnlijk heb je dit al gedaan, je hebt het programma namelijk ook nodig om de boeken die je bij BOL.com koopt te kunnen openen, maar voor het geval dat nog niet zo is, ga dan eerst naar http://www.adobe.com/nl/products/digitaleditions/
Adobe_DE_installeren_0
Zelf had ik problemen met de in die pagina beschikbare installatieprocedure. De oplossing is om dan naar deze pagina te gaan en de installer voor Mac OS of Windows te downloaden.

Je krijgt dan een ZIP-bestand dat je eerst moet uitpakken:
Adobe_DE_installeren_1
En dan kun je de installer opstarten door het pkg bestand te starten:
Adobe_DE_installeren_2
Klik op de “Ga door” knop:
Adobe_DE_installeren_3
Selecteer de schijf waar je Digital Editions wilt installeren en kies weer “Ga door”:
Adobe_DE_installeren_4
Klik dan op “Installeer”:
Adobe_DE_installeren_5
Je zult gevraagd worden voor het Admin-wachtwoord van je Mac:
Adobe_DE_installeren_6
Even wachten:
Adobe_DE_installeren_7
Klaar:
Adobe_DE_installeren_8

Bij de eerste keer opstarten, moet je Digital Editions instellen. Klik op “Doorgaan”:
Adobe_DE_installeren_9
Vul je Adobe-ID en wachtwoord in. Als je die nog niet hebt, klik dan op “online verkrijgen”. Klik na het invullen op “Activeren”:
Adobe_DE_installeren_10
Als alles goed gegaan is, dan zie je dit:
Adobe_DE_installeren_11

Je kunt nu boeken kopen bij BOL.com en die bekijken in Adobe Digital Editions, ook als er DRM op zit.
DRM_Adobe_Editions_go

Stap 1 – Installeer Calibre
Calibre is een gratis beheer- en converteer-programma voor elektronische boeken. Er zijn versies voor Windows, Linux en OS X. In deze handleiding ga ik weer uit van de OS X versie, maar voor Windows werkt het vergelijkbaar.
Download de OS X versie:
Calibre_download_1
Calibre_download_2
Sleep het Calibre icoontje naar de Applications map om hem te installeren:
Calibre_installeren_1
Calibre_installeren_2
Start Calibre voor de eerste keer op:
Calibre_installeren_3
Accepteer de standaard instellingen (sorry, geen screenshot)

Als je nu een EPUB met DRM in Calibre zou importeren en dan zou proberen weer te geven, krijg je de volgende melding:
DRM_Calibre_no_go
Let op! Als je dit doet om te testen, verwijder die EPUBs met DRM dan eerst weer voordat je met de volgende stap verder gaat!

Stap 2 Plugin voor Calibre downloaden en installeren
Voor het verwijderen van de DRM gebruiken we een plugin voor Calibre. Die kun je hier downloaden:
Calibre_plugin_installeren_1
Calibre_plugin_installeren_1b
Calibre_plugin_installeren_1c
Sla de ZIP op op je Mac en pak hem daarna uit:
Calibre_plugin_installeren_1d
In Calibre kies je nu voor “Voorkeuren” > “Wijzig gedrag van Calibre”:
Calibre_plugin_installeren_2
Selecteer bij “Advanced” > “Plugins”:
Calibre_plugin_installeren_3
Selecteer dan “Plug-in uit bestand laden”:
Calibre_plugin_installeren_4
Zoek in de map die je uitgepakt hebt de ZIP met de naam “ineptepub_v01.7_plugin.zip” en klik op de “Open” knop:
Calibre_plugin_installeren_5
Klik nu op de “Ja” knop:
Calibre_plugin_installeren_6
Als het goed gegaan is krijg je onderstaande melding. Klik op de “OK” knop:
Calibre_plugin_installeren_7
Klik nu op de “Toepassen” knop:
Calibre_plugin_installeren_8

De plugin is nu geïnstalleerd.
Verwijder alle boeken met DRM uit Calibre en sluit dan Calibre helemaal af (duurt eventjes!)
Start nu Calibre opnieuw op.

Verwijderen van de DRM
Na alle bovenstaande stappen één keer uitgevoerd te hebben, is het verwijderen van de DRM van een EPUB zo gemakkelijk als het aan Calibre toevoegen van een boek. De DRM wordt namelijk automatisch verwijderd.

Let op! Maak altijd eerst een kopie van het originele boek voordat je het in Calibre importeert. Dan weet je tenminste zeker dat je een exemplaar achter de hand hebt als het toch mis gaat!!

Zoek eerst het EPUB-bestand op van het boek dat je in Adobe Digital Editions hebt staan.
Maak een kopie van het EPUB-bestand.
Voeg het met DRM beveiligde boek weer toe aan Calibre (via “boeken toevoegen” of door hem er naar toe te slepen) en klik op de “Tonen” knop:
Calibre_DRM_removed
Als alles goed gegaan is, dan wordt het boek gewoon getoond. De DRM is van het boek verwijderd.

Als je op het boek klikt en kiest voor “Bijbehorende map openen”, dan zie je daar ook een EPUB-bestand. Dit is het elektronisch boek, maar nu zónder DRM.
Dit kun je dan via de mail of via Dropbox naar je iPhone/iPad versturen en daar openen in elk programma dat EPUB-bestanden met en zonder DRM kan lezen.

Veel leesplezier!

‘Alles wat ik niet begrijp, vraag ik’

0 0 stemmen
Bericht waardering
56 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond Snijders
12 jaren geleden

Ah fijn, nu kan ik iedereen die mij altijd mailt over DRM verwijderen van epubs op een Mac doorverwijzen naar jou 🙂

Jeroen Clemens
Jeroen Clemens
12 jaren geleden

Dank je Pierre

Het werkt prima

trackback
12 jaren geleden

[…] ictoblog.nl – Today, 9:59 […]

trackback
12 jaren geleden

[…] jQuery("#errors*").hide(); window.location= data.themeInternalUrl; } }); } ictoblog.nl – Today, 2:05 […]

trackback

Omdat het kan! RT @dBAtotZ: RT @bibliotheek20: DRM verwijderen van boeken, een handleiding http://t.co/iGsTd1D4

trackback
12 jaren geleden

Hoe verwijder je DRM van e-books om te backuppen ? Zo http://t.co/RthJsTmH #drm #ebooks #backup

trackback
12 jaren geleden

Hoe verwijder je DRM van e-books ? Zo http://t.co/TN9wiMj0 #drm #ebooks #backup

trackback

DRM verwijderen van boeken, een handleiding http://t.co/7epQiRKx

trackback
12 jaren geleden

Wat en prachtige uitleg van over verwijderen DRM van eBooks. http://t.co/XFOtl9IU Bedankt Pierre.

trackback
12 jaren geleden

van : Verwijder eenvoudig DRM van je boeken zodat je ze echt overal mee kunt lezen http://t.co/b8wyUbNS #epub #calibre #yam

trackback
12 jaren geleden

Maak een backup van je http://t.co/oPIhnb1j boeken – 2011 editie http://t.co/R7ZJwSdO

trackback
12 jaren geleden

: Verwijder eenvoudig de DRM van je boeken zodat je ze echt overal mee kunt lezen http://t.co/9nxsYbad #briljant

trackback

Verwijder eenvoudig de DRM van je boeken zodat je ze echt overal mee kunt lezen http://t.co/1avsBlI9 #epub #calibre #ebook

M.Janse
M.Janse
12 jaren geleden

Hallo,
de bij stap 2 genoemde download van de plugin werkt niet. Waar kan ik hem dan vinden? Alvast bedankt.

Mieke van Rooij
Mieke van Rooij
12 jaren geleden

Ik heb jouw stappen keurig gevolgd. Bij twee boeken die ik zelf op mijn sony heb staan en mijn echtgenoot op zijn Kindle wil zetten, is het helemaal gelukt. Bij een derde boek (Ayaan Hirsi Ali, mijn vrijheid) lukt het niet. Hoe ik ook de bestanden eerst verwijder en daarna opnieuw laadt in Calibre. Enige idee wat ik nog kan proberen te doen om het boek alsnog te converteren naar mobi (en dus de drm beveiliging er af halen)?

Feifei
Feifei
12 jaren geleden

Beste Pierre,

Superblog! Heb alle stappen gevolgd, alles geïnstalleerd, maar het verwijderen van de DRM is niet gelukt!! Wat doe ik fout? Wat ik wil, is mijn studieboek in .pdf formaat lezen in iBooks, in plaats van in Bluefire Reader (veel te trage en ergerlijke navigatie) of Boekenbol. Het oorspronkelijke bestand is een .acsm. Ik heb deze geopend in Adobe Digital Editions, gebackupt naar map op Mac, toen de PDF die Digital Editions ervan had gemaakt, in Calibre geïmporteerd en geklikt op Boeken converteren, waarna ik de melding kreeg dat het bestand beveiligd is dmv DRM. Heb ik iets cruciaals over het hoofd gezien? Alvast dank voor je reactie.

quixote
quixote
12 jaren geleden

Excellent instructions! (I read Dutch, but don’t speak it so well anymore.) The first clear ones that work that I’ve found on the web. Thanks for that. Now this linux user can read ebooks without having to start up virtualbox and my eight year-old version of WinXP.

Hendrika
Hendrika
12 jaren geleden

Geweldig! Nu kan ik ook Nederlandse boeken om m’n Kindle lezen. Bedankt voor de heldere instructies!

Dennis
Dennis
12 jaren geleden

Geweldig!
Ik had in USA een Kindle gekocht maar kwam er thuis achter dat hij dus geen boeken met DRM kon “lezen”.
Vindt net dit blog en heb net, met succes het eerste boek omgezet.

Heel erg bedankt!

Dannielle
12 jaren geleden

Bedankt, ga het zeker proberen want die boekenbol app van de iPad is waardeloos.

Natasja
Natasja
11 jaren geleden

Hoi, bedankt voor de instructie, alles uitgevoerd maar mijn file is .annot. Wel gekocht bij bol. Ik doe vast iets fout, maar wat?

dirk Jan
dirk Jan
11 jaren geleden

Moet je ibooks eerst verwijderen van je ipad voordat je bleufire reader gaat gebruiken ? ik wil boeken op mijn ipad zetten maar die lopen met ibooks vast n nu wil ik prberen met bleufire of dit beter gaat de bestanden zijn epub bestanden en volgens bovenstaand werken deze dus alleen met Bleufire reader

Emzet
Emzet
11 jaren geleden

Heel erg bedankt, alles duidelijk uitgelegd en het is gelukt!

Koen
Koen
11 jaren geleden

Bedankt voor je uitleg. Als Linux-gebruiker heb ik nog iets meer moeite moeten doen om de decryptiesleutel te pakken te krijgen die automatisch wordt geïnstalleerd met de plugin onder Mac en Windows.

Pim
Pim
11 jaren geleden

Beste Pierre,
Ik heb alles exact volgens jouw instructie gedaan, maar kan een boek door mijn vrouw bij BOL.com gekocht niet op mijn computer met Calibre lezen (zegt: kan niet converteren, boek is beveiligd). Moet ik deze stappen op haar laptop uitvoeren om daar de DRM te verwijderen? Het boek heb ik van haar Sony ereader afgehaald.
Groet, Pim

Jet
Jet
11 jaren geleden

Ik heb alle stappen gevolgd, super duidelijk allemaal. Maar ik krijg het niet voor elkaar.
Ik heb 2 boeken bij bol.com besteld en deze staan als URL in mijn downloads. Deze staan als ascm bestand in deze map, maar ik krijg ze niet geconverteerd naar caliber. Hij kan het bestand niet vinden.
Wat gaat er mis?

Jet
Jet
11 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Hallo Pierre,
Bedankt voor je snelle reactie.
Ik heb het gevonden, super.
Ik ben er heel blij mee, kan nu eindelijk mijn boeken op mijn reader lezen en in het vervolg meer boeken kopen en omzetten naar pdf.
Heel erg bedankt voor de super uitleg.
Gr. Jet

Ilse
Ilse
11 jaren geleden

Ik heb een gratis boek gekregen bij mijn abonnement op het NRC. Die kon je downloaden uit de appstore. Ik heb het bestand nu via een programmaatje op mijn pc gekregen maar wil ‘m graag in Calibre openen om ‘m op mijn KOBO te kunnen lezen, maar vooralsnog krijg ik stug de melding: “beveiligd met drm”. Ik hoopte het met alleen de plugin te kunnen doen maar dat is me niet gelukt. Ik heb een enorme hekel aan ADE dus probeer die níet op mijn computer te installeren. Heb je voor dit specifieke geval nog een tip?
Gr. Ilse

Katrien
Katrien
11 jaren geleden

Ik heb dit vorig jaar met succes op mijn windows 7 computer geinstalleerd met deze uitleg. Nu probeer ik het te herhalen op mijn nieuwe windows 8 laptop en nu krijg ik een foutmelding als ik de plugins wil ophalen:
InvalidPlugin: The plugin in u’E:/calibre/tools_v5.1.zip’ is invalid. It does not contain a top-level __init__.py file

enig idee waardoor dat komt?

Katrien
Katrien
11 jaren geleden

Het is inmiddels gelukt. Het blijkt dat ik ook een 64 bits Windows heb en een 32 bits Calibre had gedownload. Nu dus de 64 bits Calibre geinstalleerd en de toolsmap goed uitgepakt (beetje hulp van zoon). Het is nu dus in orde.

Bedankt in ieder geval

Katrien

wenn
wenn
11 jaren geleden

Hallo,
ik heb alle stappen keurig gevolgd maar blijf de melding krijgen dat mn epub bestand beveiligd is, kan ze wel openen met adobe,. Als ik ze daarna in Calibre laat wil deze ze niet openen. Boeken zijn gekocht bij van Stockum niet bij bol.
ik deed dit voorheen ook zo maar nu met windows 8 krijg ik op geen enkele manier meer een drm verwijderd misscjien kunt u mij helpen.

wenn
wenn
11 jaren geleden

In ieder geval bedankt voor de snelle reactie, ik ga morgen alles nogmaals opnieuw instaleren in de hoop dat het dan wel lukt. Beetje jammer van mn geld zo 🙂

dick
dick
11 jaren geleden

Beste Pierre,

Ik heb net een sony E-reader gekocht, kan ik nu op Amazon Kindle boeken kopen en deze met calibre omzetten voor mijn Sony E-reader?

Annemie
Annemie
11 jaren geleden

Hallo,
Lijkt me interessant om dit te doen maar……
Hoe ik ook zoek bij de download, (is nu trouwens tools_v6.0.0.zip) , ik kan geen ineptepub_v01.7_plugin.zip vinden. Weet dus nu niet hoe verder.

Annemie
Annemie
11 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Dank je wel Pierre, zal het eens proberen zo.
Ik had die zip al uitgepakt en gezocht maar kon het natuurlijk niet vinden.
Zal nog nader berichten hoe het gegaan is…..

Annemie
Annemie
11 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Helaas werkt het niet. Ik krijg het bestand goed geladen, maar als ik een boek open en het wil bekijken dan krijg ik nog het bericht dat het met drm is beveiligd.

Dit heb ik gedaan:
Het boek gekocht bij bol.com
Geopend met Digital Editions.
Het bestand “DeDRM_calibre_plugin” in Calibre geladen (gaf aan dat dit goed ging)
Daarna dit boek geopend in Calibre.
Toen ik het boek wilde openen kreeg ik dus het bericht dat het beveiligd is.

Annemie
Annemie
11 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Hoi Pierre
Ja, ik heb dat boek dus proberen te lezen via de reader van Calibre en toen gaf ie aan dat het boek beschermd is met drm.
Heb nog eens gekeken bij de plugins maar daar staat het allemaal goed.
Helaas pindakaas..

Annemie
Annemie
11 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Ja, ik heb dus eerst op boeken toevoegen geklikt en toen pas geopend om te lezen, maar dat lukte niet.

Dus ik heb eerst het boek geopend in Adobe Digital.
Toen heb ik, na het toevoegen van de plugin, het boek toegevoegd aan Calibre en toen pas willen openen..