Geen vaste prijs voor elektronische boeken – vloek of zegen?

Kindle Cloud Reader Terwijl ik de titel van dit bericht aan het intypen was, vroeg ik me af of er iemand zou zijn die hem zou lezen en dan zou twijfelen over mijn antwoord op die vraag. Inderdaad, ik ga er niet vanuit dat het een slecht iets is. In tegendeel, ik denk dat het juist prima is dat de prijs van elektronische boeken (op dit moment in ieder geval) niet door uitgevers op een bepaalde prijs vastgelegd kan worden.

Voor boeken op papier geldt in Nederland dat de uitgevers verplicht een prijs voor een boek *moeten* vaststellen. Boekverkopers mogen boeken niet onder die prijs aanbieden. Ook niet als actie. Doen ze dat toch, dan lopen ze het risico om een boete te krijgen. Studieverenigingen mogen maximaal 10% korting op die vaste prijs bieden. (bron: Wikipedia)

Een argumentatie achter deze wet is dat door deze vaste prijzen er voor gezorgd kan worden dat ook kleine boekhandeltje in kleine dorpjes kunnen overleven. Dat zou inderdaad een argument kunnen zijn in de tijd voordat we internet hadden, maar tegenwoordig is het zo dat als je ergens in Nederland woont waar post bezorgd wordt, je binnen 24 uur ongeveer elk boek dat er gedrukt wordt in huis kunt hebben.

Niet iedereen vindt de vaste boekenprijs een probleem, soms juist omdát het er voor zou zorgen dat de traditionele boekhandel zou blijven bestaan.
Het is dan ook niet zo raar dat de Koninklijke Boekverkopersbond het een goed idee zou vinden als de vast boekenprijs ook voor elektronische boeken zou gelden. Het SEO Economisch Onderzoek (SEO) en het Instituut voor Informatierecht (IVIR) dachten daar blijkbaar anders over, want op basis van dat rapport heeft staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra besloten dat het niet verstandig is om een vaste boekenprijs voor elektronische boeken te laten gelden. Het zou niet helpen om de boekhandels van hun ondergang te redden en zou er voor kunnen zorgen dat de opkomst van het elektronische boek er door belemmerd zou worden (zie ook nu.nl).

Schitterend toch? Onze regering, onze wetgever, denkt mee in de ontwikkeling van een nieuwe technologie. Kiest er niet voor om kost wat kost het oude te behouden, maar geeft ruimte aan het nieuwe.

p.s. Mooi vind ik ook het citaat hier in het artikel op nu.nl

Boekhandels vinden dat de ontwikkelingen in Duitsland en Frankrijk worden genegeerd. Beide landen hebben een vaste prijs ingevoerd voor digitale boeken. Volgens Doeser erkennen ze daarmee dat boeken van groot maatschappelijk belang zijn.

Dat kan wel zo zijn, maar in België hebben ze helemaal geen vaste prijs meer voor boeken en in het Verenigd Koninkrijk hebben ze die afgeschaft. Het Koninklijke Boekverkopersbond is dus lekker selectief in de argumentatie.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Ben Welman
13 jaren geleden

Pierre, jouw argumenten tegen een vaste prijs voor papieren boeken zijn terecht, dat is dus een vloek. Gelukkig niet voor de e-boeken, dat is dus een zegen. Nu nog de btw voor e-boeken omlaag naar 6%.
Ben