okt 302011
 


De tweede vrijdagsessie van de Educause 2011 conferentie waar ik bij was, is helaas niet opgenomen, maar er staan voldoende bronnen van online (o.a. de PDF van de presentatie waarbij je op dia 23 kunt zien dat ik ook daadwerkelijk actief deelgenomen heb aan de sessie!) om zeker naar te verwijzen. De sessie had als titel “How Instructors Make Meaning of Features in Active Learning Spaces and the Impact on Student Learning” en werd verzorgd door Adam Finkelstein van de McGill University in Montreal, Canada.

Het concept van “Active Learning Spaces” of “Active Learning Classrooms” is zeker niet nieuw. Maar ik had er al een tijdje niets meer over gehoord en de wijze waarop Adam vertelde over en liet zien hoe zij de klaslokalen herontworpen hadden, inclusief foto’s van de situatie vooraf en erna, was heel inspirerend.
Er zijn nog veel te veel klaslokalen te vinden die er uit zien als de vooraf situatie die Adam liet zien, het zou toch schitterend zijn om er daar in ieder geval een aantal van te kunnen ombouwen naar lokalen die inderdaad het leren als uitgangspunt nemen.

Ook hier overigens van die mooie opmerkingen van studenten, zoals “The space does not make us learn better but rather the teaching methods of the teacher is what really makes a difference“. Adam was zich er duidelijk van bewust dat als studenten dat soort antwoorden geven, je je doel bereikt hebt.

Meer informatie is te vinden op deze pagina van de Teaching and Learning Services dienst van de universiteit.

 Reacties uitgeschakeld voor Educause 2011 – Active Learning Classrooms  Tags: , ,

Panopto

 Gepubliceerd door om 19:53  Leertechnologie, Recorded Lectures, SURF
okt 302011
 


Niet op de vrijdag, maar op de donderdag ben ik ook nog even bij de Panopto stand op de informatiemarkt van de Educause 2011 conferentie geweest. Het was een van de systemen voor het maken van weblectures/recorded lectures dat ik nog niet van dichtbij gezien had (we gebruiken bij mijn werkgever 4 verschillende systemen, dus op zich wel apart). En ik moet zeggen, het ziet er goed uit. Ze kunnen live streamen, meerdere camera’s capturen, hebben ondersteuning voor mobiele apparaten zoals de iPad, kunnen offline versies van de opnames maken en hebben een licentiemodel dat gebruik van de software door alle studenten en medewerkers van een onderwijsinstelling mogelijk maakt.
Nadelen zijn er natuurlijk ook: het is een op software gebaseerde oplossing, je moet dus software installeren op de computer waar je de opname wilt maken en die computer moet krachtig genoeg zijn voor het maken van die opname. Ook was het licentiemodel best stevig. Ook hier heb ik geen overzicht van prijzen mee gekregen, maar de instapkosten voor een paar licenties zijn wat hoog om klein te starten.

In Nederland wordt Panopto gebruik bij (in ieder geval) Saxion. Ze hebben uitgebreide informatie, handleidingen en voorbeelden online staan. Zeker de moeite van het bekijken waard.
In het filmpje hierboven krijg je uitgebreid uitleg bij het maken van een opname op een Windows computer, hier kun je ook de Mac versie bekijken.

okt 302011
 

Klik om de opname te bekijken!

Educause 2011 is al weer een weekje afgelopen, maar ik wilde toch nog een paar berichten plaatsen naar aanleiding van twee sessies op de vrijdag. De eerste is de sessie van George Siemens en Vernon Smith getiteld “Transforming Learning Through Analytics“. Deze sessie is opgenomen en online te bekijken. Dat is maar goed ook omdat het een tamelijk fast paced sessie was. Via de Educause resources pagina kun je de presentatiebestanden downloaden, de presentatie van George Siemens staat ook hier op Slideshare.

De sessie gaat over het belang van toegang tot grote hoeveelheden data, de voorspellende waarde daarvan, het gebruik daarvan binnen het onderwijs en de noodzaak om deze data realtime te kunnen gebruiken. Uiteraard is niet iedereen blij met het gebruik daarvan.
Lees verder….