Google Wallet: betalen met je telefoon

Google heeft vandaag weer een nieuwe dienst geïntroduceerd: Google Wallet.
Met Google Wallet kun je betalen met je telefoon in plaats van met een credit card of cash geld.
Helaas / wees gerust (kies zelf maar welke van de twee op jou van toepassing is), je zult het nog even niet kunnen gebruiken. Het wordt nu geïntroduceerd voor de Nexus S 4G op het Sprint netwerk in de VS.

Je telefoon moet namelijk een NFC-chip hebben voor de communicatie tussen de telefoon en de kaartlezer. Die kaartlezer hoeft gelukkig niet speciaal voor Google Wallet aangeschaft te worden. Er zijn ook credit cards in de VS die van diezelfde technologie gebruik maken. Dat is dus wel handig.

Het is nu nog allemaal heel nieuw, dit filmpje op TechCrunch laat goed zien hoe hoog het “o jee, gaat het werken, jaa het heeft gewerkt” gehalte is.

Door de nog wat beperkte ondersteuning van toestellen en de nog niet complete dekking van leesapparaten is het nu dus nog vooral een gadget, een technologische nieuwigheid.
Het is de vraag hoe lang dat zo blijft. Slim is dat leveranciers er alleen voor hoeven te zorgen dat hun kaartlezers bijgewerkt zijn naar een recente versie van de interne software.
En wat betreft de noviteit van het betalen met je telefoon, dat gaat er ook wel snel genoeg vanaf. We betalen nu ook met kaartjes en andere zaken die niet meer op geld lijken. Alleen zou je zo een aantal of zelfs alle pasjes kunnen vervangen.

Het wachten is op PayPal. Ik neem tenminste aan dat ze zo’n innovatieve hoek van de betalingsmarkt toch niet zomaar door Google laten inpikken. Maar de vraag in dat geval is dan waar ze mee komen. Google Wallet is nu nog heel nieuw, dus zeker nog te verslaan. Maar bij voorkeur dan niet met een afwijkende technologie. Je wilt ook niet 3-4 applicaties voor het betalen met je telefoon nodig hebt.

Er was een tijdlang het gerucht dat de iPhone 5 ook een NFC-chip zou krijgen. Of dat nog steeds zo gaat zijn weet ik niet (ik dacht van niet). De aanwezigheid van zo’n chip zou het bereik ervan in ieder geval een stuk doen toenemen.